Weg met vrouwenkleding

weg met vrouwenkleding

Op de gang loopt een vrouwelijke collega uit een kantoor. Ze loopt met stevige tred van me af op haar hooggehakte schoenen. Ze draagt een strak wit jurkje. Ik zie haar billen wiegen.

Sexy
Als ik die zinnen teruglees krijg ik het idee dat dit een sexy verhaal gaat worden. Maar dat is toch eigenlijk gek. Het is gewoon een vrouw die hier op kantoor over de gang loopt. Zo kleedt zij zich op haar werk, een plek waar je doorgaans niet bezig bent met seksualiteit. Waarom dan toch die rondingen zo overduidelijk in beeld? En ze is niet de enige vrouw. Er lopen hier genoeg dames rond met ontblote kuiten of met strakke shirtjes. Een decolleté is hier zo bijzonder niet.

Jagersmentaliteit
Wij mannen daarentegen dragen bijna allemaal spijkerbroeken en recht omlaag hangende overhemden met ruitjes of streepjes, soms met letters erop waarvan we de betekenis niet weten. Alles recht en eenvoudig. Bijzonder toch: hoe dat in vele jaren van beschaving zo is gegroeid? Als we er een bioloog bij halen zal hij waarschijnlijk met het vocht op zijn lippen gaan vertellen over de jagersmentaliteit van mannen. Wij hoeven ons niet uit te dossen. Wij jagen. Vrouwen doen hun best om op te vallen, want zij proberen ons te lokken. Daarom kleden mannen zich functioneel en dossen vrouwen zich uit.

Omdraaien
Hoe zou het zijn als wij nu beslissen dat dit het omslagpunt is en dat we het de komende jaren omdraaien? Dat zou een enorme boost betekenen voor onze economie, want we kunnen niet zomaar van kleding ruilen: een man in vrouwenkleren is travestie. Al het opvallende vrouwenspul doen we gewoon weg. Vrouwen krijgen een heel nieuwe kledinglijn, heel functioneel. En we zetten alle topdesigners in om haute couture te maken voor mannen, omdat zij zich sierlijk en heel wat bloter gaan kleden.

Stellages
Voortaan hebben kledingwinkels twee verdiepingen met mannenspul en nog maar een klein hoekje voor de vrouwen en moet je als vrouw hoge stellages vol laarzen en herenschoenen passeren voordat je bij een paar planken met degelijke, platte schoenen komt, waarin je zelden een blaar zult lopen. Eindelijk komt er een einde aan de wanstaltige praktijk dat wij mannen geen eigen mainstream winkel hebben waar ze gespecialiseerd zijn in herenondergoed.

Mannendecolleté
Wat voor kleding zouden wij mannen dan gaan dragen? Haltertopjes, zodat onze biceps opvallen? Zou de schoudervulling terug in de mode komen, zodat zelfs de meest iele mannetjes kunnen doen alsof ze van boven breed zijn? Gaan mannen hotpants dragen om de bobbel beter uit te laten komen? En wat dacht je van een mannendecolleté? Dan heb ik het niet over de bouwvakkersspleet, of zo’n V-halsje in een shirt: gewoon heel die borstkast bloot tot net boven de tepel.

Als vrouwen het mogen, waarom wij dan niet? Het zal wel even wennen zijn, maar dat is alleen zo omdat we accepteren dat mannen zich niet zo kleden en vrouwen juist wel. Pas als je de realiteit spiegelt zie je hoe gek hij is.

CC foto: Ryan Abel

Meer blogs van Werner lezen? Klik hier.