WhatsApp-paniek

Paniek! WhatsApp wordt overgenomen door Facebook en spontaan begint iedereen Telegram te downloaden. Natuurlijk is het belangrijk om na te denken over je privacy, maar het lijkt wel alsof dat heel selectief gebeurt. Ik ben de meest absurde dingen tegengekomen, de afgelopen week. Bijvoorbeeld: mensen die op hoge poten melden dat ze meteen gaan stoppen met WhatsApp, en deze info wereldkundig maken op Facebook. Je weet wel, het bedrijf dat WhatsApp kocht. De bekende evil corporatie die het niet zo nauw neemt met de privacy. Die dus.
Dan had je vervolgens de paniekverhalen dat je WhatsApp-berichten voortaan op je FB-tijdlijn komen te staan. En wat te denken van de meteen opduikende geruchten dat WhatsApp voortaan vol met advertenties wordt gepropt…

Persoonsgegevens
Natuurlijk, je moet je afvragen wat er waar zal blijken te zijn van Mark Zuckerbergs belofte dat WhatsApp niet gebruikt gaat worden voor advertenties of andere diensten. Maar het idee dat door de overname je gegevens op straat komen te liggen, is natuurlijk te gek voor woorden. De straten van de wereld zijn immers allang geplaveid met persoonsgegevens.

Telefoonboek
Vroeger hadden we een gratis over heel Nederland verspreid dik boek genaamd ‘het telefoonboek’. Naam, adres en telefoonnummer, allemaal bij elkaar. Zo’n lek in klantgegevens zoals vorige week weer eens naar buiten kwam, deze keer bij Brabant Water, lijkt me dan ook een beetje non-nieuws.
Ja, maar nu heeft Facebook je telefoonnummer en kunnen ze ook de berichten die je stuurt lezen. Inderdaad, maar voorheen had WhatsApp deze mogelijkheid. Ook een groot bedrijf, toch? Waarom maakte zich daar toen haast niemand druk om?

Iedereen kan het
Als je doorgaat op die ingeslagen weg, denk dan eens hierover na. Hoe weet je zeker dat jouw emailprovider jouw wachtwoord niet weet en lekker meeleest met jouw persoonlijke mailverkeer? Dat wachtwoord gebruik je trouwens ook op die site waar je je vakanties boekt, en daar vul je ook je mailadres, huisadres en telefoonnummer in – wie weet lacht die travel agent zich op dit moment helemaal suf om jouw persoonlijke mailtjes aan je ex, en krijg je een week later een persoonlijke nieuwsbrief waarin je geadviseerd wordt om er eens lekker een weekendje met vriendinnen tussenuit te gaan.

Principieel
Ik bedoel alleen maar: pas op je privacy, maar gedraag je niet als een kuddedier. Ga voorzichtig om met je persoonlijke gegevens, bij welk bedrijf je ze ook achterlaat, maar blijf ook een beetje vertrouwen hebben in de mensheid. En als je je dan toch druk maakt, doe dat dan niet selectief. Facebook een bedrijf met te veel macht? Opheffen dat account, ook al zitten al je vrienden er nog op. Haal bij de AH een bonuskaart zonder die te activeren, blokkeer de zichtbaarheid van je telefoonnummer als je iemand belt en gebruik geen creditcard online. Onhandig? Ja, maar wel principieel…

Foto: ANP

Meer blogs van Jedidjah lezen? Klik hier.
Of via Twitter: @julianoomen