WIDM: Gunnen of Naaien

(pas op: nog niet lezen als je aflevering 3 nog niet hebt gezien, bevat mogelijk spoilers)

Inmiddels is Wie Is De Mol editie 2014 alweer drie weken bezig. De verwachtingen waren hooggespannen en op veel plekken werd al gesproken van de beste kandidaten-line-up ooit, maar om eerlijk te zijn ben ik tot nu toe een beetje teleurgesteld.

Onkunde
Allereerst: weten deze kandidaten eigenlijk wel aan welk spel ze meedoen? Maurice was schijnbaar een fanatieke fan en had allerlei theorieën die ervoor zorgden dat hij er als eerste uit lag. Misschien hebben de anderen vervolgens eieren voor hun geld gekozen en besloten dat je maar beter kunt doen alsof je van niets weet, want hun onkunde is stuitend. Geen enkele beslissing wordt goed doordacht, kandidaten lijken de opdrachten niet te snappen en overleg is er ook nauwelijks. Dat zou interessante televisie op kunnen leveren, als het pure tactiek was, maar zo komt het niet over. Tot nu toe zie ik geen potentiële Mollen, maar vooral kandidaten die opgaan in een spelletje dat ze niet helemaal lijken te begrijpen.

Enveloppen
De enveloppen naar de toekomst zijn een prachtig voorbeeld. Op zich een mooi idee van de programmamakers om het spel een beetje op te schudden, maar veel heeft het tot nu toe niet opgeleverd. In plaats van dat de spelers lekker gaan ruziën over of ze wel of niet moeten gokken met het geld, wordt deze nieuwe mogelijkheid als vaste spelregel aangenomen, de enveloppen verdeeld en mag iedereen gewoon lekker zelf weten of en wanneer ze geld opsturen naar de toekomst. Geen overleg, geen kansberekening (aflevering 9 zijn er waarschijnlijk nog maar 3 kandidaten over, dus de kans dat je nu de goede naam op de enveloppe zet is minimaal), niemand die de leiding neemt of voorstelt te stemmen. Zelfs toen in de aflevering van gisteren bleek dat Freek en Sophie de gehele pot hadden weggezonden, werd er slechts kort gemopperd en mocht Freek daarna gewoon penningmeester blijven.

Genaaid
De Mol heeft maar weinig te doen. De pot blijft belachelijk leeg en een deel van het opgestuurde geld zal de toekomst nooit bereiken, dus ik voorspel een historisch laag eindbedrag dit jaar. De ‘beste kandidaten ooit’ Mollen een beetje (Aaf: “het andere team zegt dat de boot te langzaam gaat”), zeggen af en toe iets doms (Jan-Willem: “Vijf vrouwen, twee mannen en een homo”) en doen soms een bescheiden poging om de spanning op te voeren (Jennifer laat een telefoon vallen), maar blijven uiteindelijk toch vooral gewoon heel saai en gemiddeld.

Pas aan het eind van de aflevering van gisteren leek het even spannend te worden, toen de kandidaten moesten besluiten over de schermen van de ander. “Gunnen of naaien”, vatte iemand het samen, maar het geheel ging als een nachtkaars uit toen Daphne uiteindelijk besloot om Susans scherm te kiezen, met als gevolg dat er niemand af zou vallen. “Opeens realiseerde ik me dat dit spel tactisch gespeeld moest worden” verkondigde Daphne trots, om dat een paar minuten later weer te vergeten. Ondertussen zitten wij als kijker opgescheept met een anticlimax en nog een week dezelfde acht saaie mensen. Gunnen of naaien? Als fanatiek WIDM-kijker gun ik mezelf een goed programma, maar tot nu toe voel ik me een beetje genaaid… Wat jullie?

© beeld: AVRO