WIDM: Iets kan gebeuren

Pas op: Bevat spoilers mbt de uitzending van 13 maart!

Het was even inkomen, na de Winterspelen. Tijdens die paar Mol-loze weken was het hele gebeuren bij mij toch een beetje op de achtergrond geraakt, en helaas kregen we vervolgens ook niet meteen de meest enerverende afleveringen te zien. Eerst ging er niemand uit, waar ik persoonlijk een enorme hekel aan heb. Al die kandidaten maar roepen hoe gezellig het is dat ze allemaal mogen blijven, en ondertussen zit ik te balen op de bank. Ik wil graag een meedogenloze strijd waarin de een na de ander wordt geëlimineerd, als ik mensen het gezellig met elkaar wil zien hebben, kijk ik wel naar Ik Hou van Holland.

Ruige Rotsen
Wat dat betreft begon de aflevering van gisteravond wel sterk; vier kandidaten naar Ellis Island en na het postrondje meteen weer eentje naar huis. Verder gebeurde er helaas weinig. Veel herhalingen van eerdere afleveringen en kandidaten die dat in de interview-fragmenten dan ook nog eens herhaalden. “Iets kan gebeuren” heette de aflevering, ja, het kon, maar het gebeurde dus niet. Gelukkig zag het er allemaal wel weer prachtig uit, met die lichtjes in het water en de ruige rotsen op de achtergrond.

Hangmatten
Desalniettemin hebben de makers van WIDM dit jaar echt enorm hun best gedaan om nieuwe spelelementen te introduceren. Een zwarte vrijstelling, Tygo die in de interview-deeltjes mocht Mollen voor het thuispubliek en vorige week zelfs een Expeditie Robinson-momentje. Gisteravond bleek dat de kandidaten overigens wel heel selectief zijn als het gaat om paradijselijke omstandigheden. “Laten we gaan zwemmen” riep de een, en “Oh kijk, hangmatten” juichte de ander, toen ze op een nieuw fraai eiland mochten overnachten – schijnbaar zijn hangmatten een stuk aantrekkelijker als je ze niet eerst zelf hoeft vast te maken aan een boom en is zwemmen alleen leuk als je daarbij een cocktail in je ene hand houdt (en je zaakje in je andere).

Tegenvaller
Wie de Mol is? Sophie of Susan, met Freek of Sophie als winnaar – zoveel is weggeven. Volgende week de klassieke slotaflevering, die toch altijd een beetje tegenvalt. Geef het maar toe. Je zit thuis klaar om alle Mol-acties terug te zien, en dan blijkt meestal dat de Mol helemaal niet zoveel heeft hoeven doen omdat andere kandidaten al aan het Mollen waren, dat al je eigen theorieën veel te ver gezocht waren en er uiteindelijk helemaal niet zoveel thuishints in zaten als je gedacht had. Maar weet je wat zo heerlijk is: over minder dan een jaar begint er (ongetwijfeld) weer een nieuw seizoen, en dan zijn we dat allemaal weer vergeten. Verheugen we ons gewoon weer op een nieuwe, spannende serie. Ook dat is de kracht van WIDM. Iets kan gebeuren.

Foto: Falco Hasselink

Meer blogs van Jedidjah lezen? Klik hier.
Of via Twitter: @julianoomen