Ik wil geen seks met je

Geweldig aan Rotterdam is dat iedereen zijn gekheid de vrije loop laat. Ik hou ervan als mensen gewoon zichzelf zijn.

Zoals gisteren, toen ik argeloos de metro inwandelde. Aan de gezichten van de passagiers te zien, vertelt de donkere jongen met rastavlechtjes – ik noem hem even Henk – iets heel bijzonders. Hij staat samen met een andere jongen bij de schuifdeuren. Vlug zet ik mijn muziek zachter, ik wil natuurlijk niets missen. Vrij snel zie ik dat die andere jongen niet bij hem hoort. Hij luistert daar overduidelijk lijdzaam naar het verhaal van Henk, onzeker om zich heen kijkend. Henk verspreidt ongestoord zijn gospel met, jawel, the holy bible open in zijn hand.

Stukje motivational speaking
Jezus zelf heeft hem bekeerd, verklaart hij. Hij zat veel te lang op het verkeerde spoor, maar nu houdt niets hem meer tegen het goede te doen. Een soort van bewondering borrelt in mij op. Hoezeer Henk ook vastbesloten is alle medepassagiers te willen bekeren tot Jezus, hij heeft in ieder geval iets gevonden waar hij hoop en inspiratie uit put, wat hem – zo zegt hij zelf – een beter mens heeft gemaakt. Henk gaat over op een stukje motivational speaking en houdt het oogcontact van de jongen stevig vast. “Er is niets, maar dan ook niets wat jou tegen kan houden, man. Je moet je geest, je gedachten resetten en je kunt de wereld aan. Jij, met de hulp van Jezus.” Hoe langer en gepassioneerder hij over Jezus praat, te ongemakkelijker kijkt de jongen in het nauw. Al rust er een klein geamuseerd glimlachje op z’n mond.

Geen seks voor het huwelijk
De metro mindert vaart en Henk richt zijn aandacht ineens op mij en twee vrouwen achter me. De bijbel nog steeds open in zijn hand. “Dames, ik zie dat jullie geïnteresseerd zitten te kijken. Jullie kunnen me opzoeken op Facebook, maar ik ben gekapt met seks voor het huwelijk. Ik ben gekapt met alle onzin. Jullie kunnen me daar niet mee verleiden.” Hij kijkt me diep in mijn ogen. “Ik wil geen seks met je.” De metro stopt. Nonchalant zwaait Henk: “Het gaat jullie goed. Bless,” als hij de metro uitstapt. Verbaasd kijkt iedereen elkaar aan, gevolgd door een lachsalvo in de wagon. Tevreden kabbelt de metro weer verder.

Hoe kun je je morgen nou beter beginnen?

© Beeld: Chantal Straver