WK-blog: Oranje-Costa Rica

Zij lopen binnen met koffie, bananen en ananassen, wij met kaas, tulpen en André Rieu. Zij hebben gele slangen, rode ara’s en de blauwe papegaaivis, wij hebben de blauwe kiekendief (die eigenlijk grijs is). Zij zijn volgens de Happy Planet Index het gelukkigste land ter wereld, wij bungelen op een teleurstellende zestigste plaats. Zij hebben president Luis Guillermo Solís die fan van het eerste uur is, wij Rutte die vóór het WK zei dat hij ons alleen komt aanmoedigen als we de finale halen.

Nee, dus niet die oude man: vooraan staat president Luis Guillermo Solís.

(nee, niet die stokoude man: president Luis Guillermo Solís zie je rechts vooraan.)

Gouden pik
Zij maakten in de jaren 50 en 60 furore als The Gold Shorties, wij hebben anno 2014 vertrouwen in Luis’ Gouden Pik. Zij hebben middenvelder Michael Barrantes Rojas die z’n zoon vernoemde naar Arjen Robben (HAHA!), wij Ron Vlaar met een zoon die Xavi heet. Zij hebben met cuty Joel Campbell – onthoud die naam – die bij de supermarkt trots honderd zakjes WK-voetbalplaatjes kocht om z’n eigen afbeelding te vinden (maar niet vond), wij Diamantje alias Memphis Depay die heerlijk blije selfies maakt met Kluivert.

Kluivert&Depay

Radioclimax
Zij verven huizen, straten en auto’s in Costa Ricaans rood-wit-blauw, wij hangen wat oranje vlaggetjes op.  Zij hebben de rondborstige reportster Jale Berahimi met wie de hele selectie het bed zou willen delen, wij Jack van Gelder die zelf bijna tot een hoogtepunt kwam tijdens Spanje-Nederland. Zij kunnen rekenen op de sympathie van de hele wereld, wij sinds de Stervende Zwaan van Robben vooral op hoon.

Godver. Je hoeft geen voetbalkenner te zijn om te zien dat je van een land als Costa Rica bijna niet kunt wilt winnen (maar het kán wel, en dat gaan we vanavond zien ook). Prettige wedstrijd, jongens!

 

(beeld: Reuters, Twitter)