Zeiken of slikken?

Blue Monday, my ass. Eergisteren was het Blue Sunday en vandaag is het blue Tuesday. Ik bevind me al een tijdje in een soort van quarterlife-crisis. Ook wel dertigersdip genoemd. Ineens heb ik last van huishoudcrises, carrière-stress, rammelende eierstokken en andere volwassenen-shit.

Ik weet exact wat ik wil en tegelijkertijd word ik lamgeslagen door zorgen. Wat als ik de verkeerde keuzes maak? Wat als ik faal? Ik val pas in slaap als ik compleet uitgeput ben. Als ik slaap, heb ik last van nachtmerries. Minstens één keer per week droom ik dat mijn tanden uit mijn mond vallen.

Slapen, schooien, vreten en schijten
Denk ik zoveel over dingen na omdat ze zo complex zijn? Of worden dingen pas complex omdat ik er zoveel over nadenk? Terwijl ik zit te piekeren legt de hond haar poot op mijn arm. Zou ze voelen wat ik voel? Vast niet. Honden hebben geen dilemma’s. Ze slapen, schooien, vreten en schijten. Daarover gesproken, het is twaalf uur. Ik had het kunnen weten. Ze moet gewoon poepen.

De goede keuze
Als ik voor de kapstok sta begint het weer.
Welke jas kan ik het beste aantrekken?
Die lange, want die is lekker warm.
Maar ook paars, dat vloekt bij mijn roodbruine broek.
Mijn zwarte leren jas?
Die heeft een kapotte rits, dus dat is te koud.
De blauwe jas met witte stippen?
Serieus? Bij een roodbruine broek?
Misschien moet ik eerst een andere broek aantrekken.
Ondertussen staat er een hond ongeduldig om me heen te dralen. Ik trek de paarse jas van de kapstok, trek hem aan en slaak een diepe zucht. Bestaat er nog wel zoiets als de goede keuze?

Zeiken of slikken
Terwijl ik de hond uitlaat, razen de gedachten door mijn hoofd. Plotseling sta ik stil. De lijn staat strak en een paar meter achter me staat de hond ergens driftig aan te snuffelen. Ik neem terug wat ik eerder zei. Deze hond heeft wel een dilemma. Vreet ze het op, of plast ze eroverheen? Het is koud en ik wil verder lopen. Ik trek zachtjes aan de lijn. Gedwongen tot een haastige beslissing zie ik de hond haar poot optillen. De kwestie is gesloten. Zo kan het ook, denk ik bij mezelf. Zo kan het ook.

© Beeld: privébezit
Lees hier meer blogs van Mayke