Ziek schelden

Nederland heeft maar rare dingen. We slikken onthoofde rauwe visjes in terwijl we ze bij de staart vasthouden, we hebben een minister president die niet op mannen valt én niet op vrouwen (was Rita Verdonk tóch een goede partner), we denken elke vier jaar dat we het WK-voetbal gaan winnen. Ohja, en we schelden met ziektes.

We hebben een vriend van ons te logeren uit Amerika. Dat is altijd leuk, omdat je dan je eigen land door andere ogen ziet, simpelweg omdat je telkens moet uitleggen waarom bepaalde dingen zo werken. Zo is hij inmiddels verzot op bitterballen (die we heerlijk hebben omgedoopt tot liquid meatballs), vindt hij satésaus maar een goor iets, vindt hij dat we bizar veel mooie kleuren gebruiken in Nederland, en weet hij dat als je iets doet dat mensen niet bevalt, je één of andere ziekte naar je hoofd geslingerd krijgt.

Moederneuker
Dat is best lastig uitleggen, dat gescheld met ziektes. In Amerika doen ze dat namelijk niet. Daar richt het gescheld, zo kwamen we gezamenlijk overeen, zich vooral op lichaamsfuncties. Fuck off, motherfucker, asshole, piss off, dick, en ga zo maar door. Je zou kunnen zeggen dat schelden in Amerika zich richt op de geslachtsdelen, de anus, alles dat daaruit komt en alles dat je ermee kan doen. Een opmerkelijk verschil. Maar zoals je de Amerikaanse scheldwoorden niet kunt vertalen naar het Nederlands, omdat ze dan een beetje lachwekkend klinken, (Neuk op, moederneuker, kontgat, plas weg, piemel enzovoort), is het andersom net zo bizar. ‘Ja maar hoe bedoel je, ze gebruiken kanker als scheldwoord?’ ‘Ja nou gewoon, soms roepen ze het gewoon uit. Of anders koppelen ze het aan een woord om het erger te maken’. Onze gast was even stil, maar begreep het toch niet helemaal. Voorbeelden dan maar. ‘Jij met je Cancer Head’, probeerde ik nog, maar het klonk echt heel belachelijk. Vreemd, want in het Nederlands heeft het woord zo’n verschrikkelijke lading en doet het woord me écht pijn als het op die manier gebruikt wordt. De Amerikaanse vertaling maakte me aan het lachen. ‘You Cancer Sufferer’ klonk ook al niet echt als iets waarmee je iemand tot op het bot kan beledigen. Eigenlijk een fantastische oefening. Want het is helemaal niet zo gek dat het in het buitenlands belachelijk klinkt. In het Nederlands is het net zo dom, maar de tering, tyfus, pleuris en andere ziektes vliegen ons zo vaak om de oren, dat we er eigenlijk niet meer van op kijken. Alleen kanker maakt ons nog echt kwaad, en terecht. Opmerkelijk dat we eigenlijk nooit met aids schelden. Wat heb jij een suffe HIV-blog geschreven Martin, bah!

Nederlandse hoogstandjes
Onze gast hoorde het allemaal aan, en dacht er het zijne van. Met de Toppers en het WK voor de deur, staan hem nog wel wat gekkere Nederlandse hoogstandjes te wachten. Na een leuke avond ervaring uitwisselen, was het tijd om naar bed te gaan. Overvallen door de duisternis, stootte hij z’n knie tegen de tafel. ‘Tuberculosis’, riep hij uit, maar echt effect had het niet.

Misschien moeten we het gewoon lekker bij ‘shit’ houden. Superuniverseel, en iedereen heeft er schijt aan.