Op ziekenbezoek bij Reinout… of toch niet?

reinout oerlemans hartaanval

Heerlijk, er is weer een relletje in showbizzland! En Albert Verlinde vindt er wat van.

Wat is er gebeurd? Gister ontving Giel Beelen in zijn radioprogramma een opname van Lex Uiting, die je misschien kent van het programma Rambam of van Giel zijn radioshow. De opname had een onthullende inhoud, zo beloofde hij. Op het bandje stond Lex, die afgelopen donderdag probeerde het AMC in te komen. Daar ligt Reinout Oerlemans momenteel, die vorige week een hartaanval heeft gehad. Op de opname hoor je Lex bij de receptie vragen naar meneer Oerlemans, daarna kun je aan wat geluiden opmaken dat hij inderdaad bij de programmamaker op bezoek was. Lex wilde met de opname Reinout een spiegel voorzetten, die met het programma 24 uur tussen leven en dood min of meer hetzelfde deed: opnamen maken van patiënten die daar op dat moment niet van op de hoogte waren.

Stoere actie
Wat bleek: de opname was deels nep. Lex stond inderdaad echt aan de ziekenhuisbalie, maar alles daarna was fake. Albert Verlinde vond het ‘echt niet kunnen’ en een ‘laffe streek’. Volgens Lex is het gewoon een manier geweest om een discussie op te wekken. Ikzelf vind het wel een stoere actie. Reinout heeft geen onverwachte gasten op bezoek gehad, dus hij heeft nergens last van ondervonden. Wat wellicht wel het geval zou zijn met de patiënten die hij wilde filmen voor zijn show (waar uiteindelijk één aflevering van op de buis is geweest). Albert (op z’n zachtst gezegd geen VARA-fan, want hij werd eerder al door de mannen van Rambam een hele dag gestalkt) neemt het voor Reinout op en vindt zelfs dat Giel namens de publieke omroep excuses moet aanbieden. Dat deed de radio-dj natuurlijk niet. Sterke argumentatie van Alberts kant blijft uit, en als Giel ‘m vraagt waarom dit wél kwalijk is en het roddelen in Boulevard niet, komt er geen antwoord. Jammer! Moet er wel bij zeggen dat Albert op dat moment nog niet wist dat de opname deels in scène gezet was, maar hij ging er wel gewoon vanuit.

Ik kan acties zoals deze (en trouwens ook veel andere dingen die Rambam doet) wel waarderen. Een beetje rebellie kan de Nederlandse media best gebruiken – het hoeft niet allemaal ‘ja’ en ‘amen’ te zijn – en het zorgt ervoor dat men weer wat te bespreken heeft bij de koffieautomaat. Wat vinden jullie van Lex’ actie?

Beeld: ANP