Zomergastentherapie

Zomergasten is weer bezig en het leeft volop. Het programma wordt uit en te na besproken op Twitter, maar zelf hou ik toch het meest van de gesprekken die op de bank plaatsvinden bij dit programma.

Erudiet en weloverwogen
Gisteren keek ik samen met Marcel naar Zomergasten met Nelleke Noordervliet. Zij had een fragmentenselectie waar je u tegen zegt en zelf was ze ook erudiet en weloverwogen, zoals van een Zomergast verwacht mag worden. Soms misschien een beetje té weloverwogen: Nelleke Noordervliet vliegt niet uit de bocht. Dat snap ik ook wel, aangezien ze live op tv was en zo. Daar hadden wij op de bank geen last van.

Naarmate de avond vorderde, werden de bankgesprekken die Zomergasten aanzwengelde steeds interessanter. We hadden het over vrije liefde, over ambities, over de verschillen tussen mannen en vrouwen, over falen en slagen, gewoon over het hele leven eigenlijk. Soms hadden onze gespreksonderwerpen direct te maken met de fragmenten en het interview op tv, soms ook helemaal niet.

Wat maakt een programma goed?
In het begin van de uitzending zei Nelleke Noordervliet dat een programma goed is als het vragen oproept. Ik zou daaraan willen toevoegen dat een tv-avond geslaagd is als je wordt uitgedaagd om met elkaar in gesprek te gaan en jezelf te onderzoeken. Drie uur lang discussie en zelfreflectie, zonder dat daar een therapeut aan te pas komt: dat kan alleen Zomergasten.

Foto: still uit uitzending