Blog Martin: Help! De zon schijnt…

zon

We hebben een hittegolf in Nederland en dat is verschrikkelijk. Althans, als ik de berichten op Facebook mag geloven. Het is te warm, te heet, niet te doen en we weten van gekkigheid niet meer wat we met onszelf, onze kinderen en huisdieren aanmoeten. Dat is Nederland ten voeten uit: hunkeren naar de zomer en klagen als het zover is.

Gek op warmte
Ik ben gek op warmte, vooral omdat warmte geen kou is. Kou en ik zijn geen vrienden. Als de winter z’n intrede doet graaf ik me het liefste in in m’n huiskamer, laat ik drie maanden lang al mijn boodschappen bezorgen en betaal ik het liefste nog de buurjongen om de container buiten te zetten. Zo’n winter als die van afgelopen jaar vond ik prima, lekker mild, geen sneeuw, weinig vorst, ik zeg doen. Behalve dan rond kerst he, dan hoop ik op -20 en een dik pak sneeuw, want een beetje hypocriet mag je best zijn. Zéker met kerstmis.

Hihi, het is lekker geen winter
Ik heb geen airco op mijn kantoor (lees: tot kantoor omgebouwde zolderkamer) en ik zit recht onder een schuin raam waar de zon het grootste gedeelte van de dag op schijnt. Als mensen mijn kantoor binnen komen lopen is het standaard antwoord: jezus, hoe houd je het hier uit, dit is toch niet te harden? Daar zit vast iets van waarheid in. Het is inderdaad een sauna hierboven. Maar elke seconde dat ik met een doekje m’n ogen moet uitwrijven omdat ik m’n beeldscherm niet meer kan zien, en elke keer dat ik na een wandeling van drie minuten buiten m’n t-shirt mag vervangen, kán ik niet anders dan glimlachen. Want bij elke hittegerelateerde gebeurtenis kan ik die ene gedachte maar niet onderdrukken: ‘hihi, het is lekker geen winter.’

Ik vind het heerlijk om te zien wat de zomer met mensen doet. Natuurlijk, het is belachelijk warm, maar de zon maakt mensen vrolijk (al kan hij helaas niet op tegen het leed van de afgelopen week) en het is fijn om te zien wat dat met de wereld doet. Het is jammer dat er zoveel geklaagd wordt over het weer, dat bevestigt écht de reputatie dat het nooit goed is, dat we altijd wel iets te zeiken hebben. Normaliter zou ik me daar groen en geel aan ergeren en uit frustratie m’n Facebook niet meer openen. Gelukkig kan ik er nu makkelijk overheen stappen. Waarom? Hihi, het is lekker geen winter.

Beeld: tomwang / 123RF Stockfoto