Blog Sophie: Zwangerschapskilo’s

zwangerschapskilo's

Twaalf kilo extra sjouw ik nog mee. Ik vind het een heel verwarrend gegeven. Zes weken geleden leek het allemaal nog in verhouding: dikke buik, dikke billen, dikke kop. Nu die buik weg is (of nou ja….), valt mijn lijf wel erg uit de toon met het beeld wat ik ervan had.

Gelukkig is het de derde keer. In mijn kast hangen diverse kledingmaten en ook nu kan ik wel het een en ander aan. Boven op zolder staan kratten vol kleding in die nostalgische maat 36, waarvan ik nog altijd blijf hopen er weer in te passen. Nee, dat zeg ik verkeerd: ik ga daar verdorie inpassen. Hoe Dan Ook. De vraag is alleen: wanneer?

Eetpatroon

Na de vorige twee zwangerschappen begon ik na resp. acht en zes weken weer met sporten. De eerste keer viel ik vrij snel af: na negen maanden was ik mijn zwangerschapskilo’s kwijt en nog eens acht extra. De tweede keer ging het al wat moeizamer, maar was ik na negen maanden ook weer terug op mijn startgewicht (zonder die extra acht). Nu is dochter C3 zes weken oud. In principe mag ik dus weer langzaamaan beginnen. Rustig het bewegen oppakken en mijn eetpatroon op een relaxte manier drastisch aanpassen. Ik weet goed hoe het moet. Dus waarom doe ik het dan niet?

Nul discipline

Ik schaam me namelijk wel. Niet zo zeer voor hoe ik eruit zie, want met een goed jurkje en wat make-up is ook van mij nog wat te maken. Nee, ik schaam me omdat mijn hele lijf uitstraalt: NUL DISCIPLINE! Een vriendin van me, die net wat eerder beviel, past alweer in haar eigen spijkerbroek. Ze nam tijdens haar zwangerschap afgemeten porties eten mee naar haar werk en had geen noemenswaardige trek in zoetigheden. Ik daarentegen kwam de eerste drie maanden al vijf kilo aan. Ik had zo’n lage bloedsuikerspiegel dat ik de hele dag at. Ik hàd kunnen kiezen voor fruit, yoghurt en komkommers, maar helaas was ik tijdelijk ontoerekeningsvatbaar en at ik vooral friet en chocolade.

Vette rug

Ik heb helaas maar twee standen: of ik lijn of ik eet ALLES. En nu baal ik daar natuurlijk van. Uiteraard. Een buikje oké, maar die vette rug of die billen… bleh. Ik weet dat ik het kan en ik weet ook hoe het moet: meer bewegen en minder eten. Maar joh, ik ben nog zo moe. Een baby erbij, een dochter die nog vijf (5!) weken vakantie heeft, mijn man een nieuwe baan… ik vind het best pittig.

Toch moet ik van mezelf beginnen. Het snoep dat ik massaal insloeg tijdens de zwangerschap is bijna op. Als ik boodschappen doe haal ik magere yoghurt, komkommers en watermeloen. Al is het alleen maar zodat vriendinnen niet nog eens aan me vragen of ik wel zeker weet dat ik een strak jurkje naar die bruiloft aan ga doen. Het is gewoon een kwestie van discipline. Dus dat komt vast goed.