Vrouwen moeten zich meer richten op hun eigen genot

Hoe kwam ze op het idee voor ‘S.E.C.R.E.T.’? En is haar eigen leven net zo spannend als dat van hoofdpersoon Cassie? VIVA zette een live-verbinding op met Toronto en sprak met schrijfster L. Marie Adeline.

Ze geeft ons een rondleiding door haar nieuwe appartement. Via Facetime welteverstaan, want een retourtje Canada zit er niet in. “Super dit, ik kan gewoon geïnterviewd worden en tegelijkertijd rondlopen!” En dat is ook precies wat ze doet, het hele interview lang. Van de grote boekenkast (“Ja, ik lees zelf ook erotica. Kijk, hier staat Nancy Friday!”) naar het balkon (“Het is mooi weer hier!”) en terug naar de bank. Maar ze verliest geen seconde het verhaal uit
het oog dat ze wil vertellen. Want ‘S.E.C.R.E.T.’ is meer dan een slimme marketingtruc om het succes van ‘50 shades’ te evenaren. HBO jaagt al op de filmrechten, maar de deal is vooralsnog niet rond. Logisch: het boek smeekt om een goede verfilming. Bovendien zit achter de erotische fictie van Lisa een boodschap van empowerment.

“Zie het als een feministische reactie op de wereld van E.L. James, de schrijfster van ’50 shades’. Begrijp me goed, ik heb veel bewondering voor haar. Zonder haar had mijn redacteur nooit gevraagd of ik niet eens gedacht had aan erotische fictie. Ik had overigens wel wat ervaring met schrijven over sex voor tijdschriften als Vice en Nerve, maar dat ging vaak over mezelf. Ik wilde het boek meteen schrijven, maar dan wel in lijn met een feministisch concept. Het idee van S.E.C.R.E.T. kwam langzaam tot me. Cassie, een eenzame serveerster die al jong weduwe werd en al jaren geen sex meer heeft, ontmoet een vrouw die haar introduceert bij S.E.C.R.E.T.: een geheim genootschap voor en door vrouwen die sexuele fantasieën stap voor stap werkelijkheid laten worden. Ik heb een wereld geschapen waarin vrouwen de macht hebben over hun eigen lichaam. In ‘50 shades’ moet de hoofdpersoon – die zelfs nog maagd is – zich schikken naar de wensen van één man. Zijn genot is haar genot. Ik geloof er juist in dat vrouwen helemaal mogen beschikken over hun eigen lichaam en genot. En vooral: geen schaamte. Waarom zijn vrouwen altijd monogaam in boeken en films en mannen niet? Mijn hoofdpersoon Cassie heeft sex met negen mannen en dat zorgt ervoor dat ze sexueel ontwaakt.”

Dus jouw boodschap is dat vrouwen met zo veel mogelijk mannen naar bed moeten?
“Hahaha, nee hoor. Dat ze hun fantasieën en verlangens mogen erkennen. Zonder schaamte, zonder grenzen, zonder oordelen: dat staat ook op de cover. En als ze die fantasieën in de praktijk willen en kunnen brengen, des te beter. Er zijn zo veel vooroordelen over vrouwen die hun eigen genot centraal stellen en daardoor promiscue zijn. Ik vind het woord ‘slet’ echt problematisch. Overal ter wereld worden vrouwen veroordeeld als ze er voor uitkomen sex los te koppelen van liefde. En dat terwijl sex ook puur uit eigenliefde kan bestaan. Je haalt er kracht, zelfvertouwen en controle uit. Cassie is een goede, lieve vrouw die dankzij S.E.C.R.E.T. eindelijk haar diep weggestopte sexuele verlangens in de praktijk brengt.”

Maar in de praktijk is het voor vrouwen vrij moeilijk om sex los te koppelen van liefde.
“Klopt. Wat dat betreft is er nog veel werk te verrichten, haha. Ik zou willen zeggen: accepteer jezelf. Het zou fijn zijn als vrouwen minder emotie voelen bij sex en meer genieten van de sex zelf. Homo-mannen hebben het goed bekeken, daar kunnen wij nog wat van leren. Vrouwen gebruiken sex vaak om liefde te krijgen, terwijl het ze ook zou moeten gaan om hun eigen genot. Sommige mannen zijn gewoon alleen goed voor de sex, klaar. Geniet ervan!”

Hoe zit dat in je eigen leven?
“Treurig genoeg ben ik de laatste tijd alleen maar aan het werk geweest. Ik heb geen kinderen of een relatie, ben eigenlijk nogal een loner. Daarin lijk ik op Cassie. Maar ik date wel hoor. Ik hoop dat ik binnenkort weer tijd heb om mijn nonexistente sexleven nieuw leven in te blazen. En tot die tijd schrijf ik erover. Het tweede boek heb ik net afgerond, en er komt zeker nog een derde. Er zitten zo veel kanten aan de wereld van S.E.C.R.E.T., die wil ik allemaal belichten. Het eerste boek is nog wat soft qua sex, maar deel twee wordt al een stuk kinkier.”

Ik vind dat de fantasieën de vrouwelijke psyche diep raken. Waar haal je je inspiratie vandaan?
“Dat vind ik een prachtig compliment. Het is heel simpel: ik ben bij mezelf te rade gegaan en heb mijn vriendinnen en zus geïnterviewd. De fantasieën kwamen vaak overeen: sex in het openbaar zonder dat iemand het opvalt, blinddoeken, sex nadat je net gered bent door een knappe man, een massage met een happy end, good old keukensex met veel chocola en slagroom, sex met een beroemdheid… De kunst is om dat allemaal op te schrijven zonder te vervallen in platte bewoordingen als fucking en pussy, maar het mag ook niet te clean worden. Ik hoor van vrouwen dat ik daar goed in geslaagd ben. Velen hopen zelfs dat S.E.C.R.E.T. echt bestaat, maar helaas, vooralsnog is dit geheime genootschap fictie. Maar het kan natuurlijk altijd nog opgericht worden. Het boek is een groot succes, dus wie weet.”

Nieuwsgierig naar ‘S.E.C.R.E.T.’? In VIVA staat deze week een voorpublicatie!
Of koop het e-book voor maar € 4,99 i.p.v. € 9,99 bij bol.com. Dat is een korting van maar liefst 50%. Ga snel naar bol.com/actiesecret, voeg het e-book toe aan je winkelwagen en voer deze kortingscode in: KORTING-SECRET. De korting is geldig van woensdag 22 mei tot zondag 18 juni 2013.

Benieuwd wat onze boekenclub van ‘S.E.C.R.E.T.’ vond? Lees het in het forumtopic.