5 dingen die je wil weten over de coronavirus-app CoronaMelder

CoronaMelder

Eigenlijk zijn we zo onderhand wel een beetje uitgepraat over corona. Maar met een tweede coronagolf op de loer lanceert de Rijksoverheid in september de coronavirus-app CoronaMelder. En die app lijkt ons toch best wel handig! Daarom vijf dingen die je over CoronaMelder wilt weten. 

Lees ook: Dit mondkapjes-accessoire maakt van je mondkap een hip mode-item

De app is as we speak nog in de maak, maar is er waarschijnlijk vanaf 1 september om ons te beschermen. CoronaMelder stuurt je een berichtje als je bij een besmet persoon in de buurt bent geweest die de app heeft geinstalleerd en met de GGD in de app heeft aangegeven dat hij/zij besmet is. Op deze manier laten meer mensen zich testen.

Tekst gaat verder onder video.

Voor het gemak halen we nog wel even de basics aan:  1,5 meter afstand, zoveel mogelijk thuiswerken, niet naar drukke plekken gaan en je handen vaak wassen. En bij klachten? Exactly, dan blijven we thuis. En doen we een coronatest. Ok, terug naar de app. Dit is wat we weten:

1. In ontwikkeling

De coronavirus-app is nog in ontwikkeling. De testfase begint half augustus. Dan gaan GGD’s in de regio’s Twente en Drenthe het uitproberen. Eind augustus wordt beslist of de app er daadwerkelijk komt.

2. Vrijwillig

Niemand tikt jou op de vingers als je de app niet hebt in de strijd tegen corona. De keuze om hem te downloaden (en te gebruiken) is namelijk geheel vrijwillig.

3. Bluetooth

CoronaMelder werkt op bluetooth en niet op GPS. Je hoeft dus niet bang te zijn voor een Sherlock Holmes effect. De app kan namelijk niet zien waar je bent.

4. Niet persoonlijk

Ook wel fijn om te weten. Wanneer je aan de slag gaat met CoronaMelder vul je geen persoonlijke gegevens in. Je naam en telefoonnummer worden dus niet opgeslagen.

5. Geen melding van besmettingen

De CoronaMelder geeft geen meldingen of informatie over actuele besmettingen in de buurt. Je krijgt alleen een berichtje als je met iemand in contact bent geweest die besmet is.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: Rijksoverheid | Beeld: Youtube
Viva's Naomi (28) droomde ooit van een glansrijke carrière als actrice, maar heeft uiteindelijk gekozen voor journalistiek. In haar vrije tijd staat ze graag haar vrouwtje in de sportschool. Is een te grote dierenvriend (bus gemist omdat ze een kat aaide) en heeft een zwak voor roze koeken. En dan vooral in combinatie met Netflix en haar beste vriendinnen.