De spraakmaker van deze week: doventolk Irma Sluis

Want: gebarentolk Irma Sluis (49) is dankzij haar werk bij de corona-persconferenties uitgegroeid tot nationaal symbool. 

Je hoeft tegenwoordig alleen maar Irma te zeggen en heel Nederland weet over wie je het hebt. De doventolk is uitgegroeid tot hét symbool van de coronacrisis. En gek genoeg loopt vooral de horende gemeenschap met haar weg. Haar hamstergebaar ging viral, #waarisirma was urenlang trending topic toen ze afwezig was bij een persconferentie en bij een prijsvraag voor een naam voor de nieuwe zeesluis in IJmuiden werd de Irma-sluis opvallend vaak genoemd.

Doventolk

Tegenwoordig raakt heel Nederland in paniek als de doventolk niet op haar vaste plek staat en na de laatste persconferentie had iedereen het over haar twee minuscule kuchjes; in de vuist, niet in de ellenboog zoals het tegenwoordig hoort. De hele hype rondom Irma is natuurlijk geestig, maar hiermee lopen we wel voorbij aan haar functie: informatie over het coronavirus beschikbaar maken voor doven.

En dat is geen luxe, want tot voor kort waren belangrijke persconferenties nog zonder tolk. Zelfs de eerste paar over het coronavirus moesten het zonder Irma doen. De dovengemeenschap kwam in opstand en in maart werd Irma Sluis officieel de eerste doventolk tijdens een landelijke persconferentie. En sindsdien staat De Nederlandse Gebarentaal (NGT) volop in de belangstelling.

Thierry Baudet noemde een doventolk dan wel ‘nergens voor nodig’, maar Hogeschool Utrecht merkte een enorme toename in interesse voor de studie gebarentaal en na jaren van lobbyen ligt er eindelijk een voorstel in de Tweede Kamer om de NGT te erkennen als officiële taal. We kunnen dus gerust spreken van het Irma-effect.

Wat vindt Irma Sluis zelf?

Terwijl ze het middelpunt van alle aandacht is, probeert Irma haar nieuw verworven status juist te gebruiken om de dovengemeenschap onder de aandacht te brengen. Zelf zit ze helemaal niet op het BN’er-schap te wachten en daarom was ze ook niet geïnteresseerd in een interview. Eerder zei ze hierover: ‘Ik had alle aandacht nooit verwacht of gewild. Het was puur toeval dat ik op de persconferenties van Rutte ben gezet. Dat was alleen omdat ik in Den Haag woon.’

Wat vinden anderen?

Lisa Hinderks, onderzoeker
‘De hype rondom Irma voelt voor mij een beetje ongemakkelijk. Ik ben zelf doof en ik vind het jammer dat de aandacht constant naar Irma als persoon gaat, terwijl zij daar staat voor ons, de dovengemeenschap. Mensen lijken de essentie van haar werk niet te begrijpen, want tijdens zo’n persconferentie maakt zij essentiële informatie beschikbaar voor ons.

‘De hype rondom Irma is ongemakkelijk’

Ik snap dat een tolk voor veel mensen iets nieuws is, maar het zou fijn zijn als ze zich ook beseffen hoe belangrijk een tolk is voor de communicatie. Ik vind het natuurlijk super dat Irma daar tijdens persconferenties staat, maar het zou eigenlijk de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Helaas zijn er nog zo veel dingen ontoegankelijk voor doven. Ik hoop dat dáár aandacht naar gaat, in plaats van naar Irma Sluis.’

Sommige artikelen kun je maar gedeeltelijk lezen op viva.nl, omdat ze afkomstig zijn uit de papieren VIVA. Uit respect naar onze abonnees én om te zorgen dat wij online leuke gratis content kunnen blijven maken, linken wij je door naar onze magazine-shop om het hele artikel te lezen. Dit is een online platform waar je alle edities van VIVA ook los kunt bestellen. We hopen te kunnen rekenen op je begrip!

Productie: Kimberly Palmaccio onder redactie van Michelle Wolfkamp | Foto: ANP

»BESTEL VIVA ONLINE | KLIK HIER«