Thom en Lianne zitten vanwege corona vast in Australië: ‘We kunnen volgend jaar pas naar huis’

Thom (29) en Lianne (26) gingen op reis naar Australië, maar zijn door corona veel langer weg dan gepland. ‘Dat zorgt voor gemengde gevoelens. Dat corona nog even om de hoek kwam kijken, heeft het gevoel van het missen van de familie thuis flink vergroot.’

Aan VIVA vertelt Thom hun bijzondere verhaal.

Iets ergs

‘Toen corona echt serieuze vormen begon aan te nemen, woonden wij nog in West-Australië. Lianne verkocht ijsjes aan het strand en ik bouwde festivals op. Het echte grote mannenwerk, zeg maar. Door de pandemie zijn wij beiden onze baan kwijtgeraakt en sloeg de paniek even flink toe. We hadden al een vrij dramatisch inkomen en wanneer je dan beiden je baan kwijtraakt, geeft dit geen fijn gevoel. Zeker in de wetenschap dat heel Australië op slot zou gaan. Op dat moment was het dan ook lastig het land te verlaten of binnen te komen. Het gevoel van niet naar huis kunnen, zelfs al mocht er iets ergs gebeuren, is vrij beklemmend.

Jaar geleden

Precies op dat moment zou mijn vader langskomen om tien dagen in een camper langs de westkust van Australië te reizen. Hij was op dat moment al in Bali toen de vluchten richting Perth gecanceld werden. Dat we mijn vader en zijn partner niet konden zien deed wel even zeer, aangezien dit alweer ruim een jaar geleden was. Daarbij was net mijn oma overleden, waardoor we vooral door logistieke redenen de begrafenis moesten missen. Wij hebben diezelfde dag nog besloten een auto te huren om als een jekko naar Sydney te gaan rijden. Een mooi ritje van bijna 5000 kilometer.

Nadat we in Sydney waren, kon ik gelukkig via een Nederlandse vriend weer aan de bak in de bouw. Lianne heeft hierna helaas nog drie maanden werkloos thuis gezeten. Gelukkig konden we van het salaris van mij alleen rondkomen, maar ideaal is het niet. Normaal doe je het niet, maar het gekke is dat je ineens veel gaat denken aan wat er thuis allemaal fout kan gaan. We wisten namelijk dat we niet zomaar even naar huis konden. We hebben ook van veel backpackers en vrienden van over de hele wereld gehoord dat zij naar huis waren gegaan. Vooral om de doodeenvoudige reden dat zij thuis wilden zijn, mocht er iets gebeuren. Die vraag is ons ook genoeg gesteld, al hadden wij het idee dat we veiliger waren in Australië. Of dat een juiste keuze is weet je nooit.

Lees ook
Tessa: ‘Zo’n opmerking doet als moeder tóch stiekem pijn’

Blijven

Toch ging het mis. ‘Mijn andere oma kreeg rond juni hartfalen, waarna de kans aanwezig was dat zij het niet zou gaan overleven. Op dat moment sta je echt met je handen in het haar en heb je geen idee wat je moet doen. Je zit zo’n 16000 kilometer verderop en voelt je enorm schuldig dat je er niet bij kan zijn in deze tijd. Zeker aangezien ik de begrafenis van mijn andere oma al gemist had. Op zo’n moment is het vooral veel heen en weer bellen en praten. We hebben uiteindelijke de keuze gemaakt te blijven.

Godzijdank gaat het nu geleidelijk beter met mijn oma en is het nu steeds makkelijker om naar Nederland te vliegen. Maar we doen het niet. Want: dan zouden we niet terug naar Australië kunnen i.v.m. de gesloten grenzen. En dat maakt het lastiger om naar huis te gaan, aangezien we hier een huis, baan en vrij mooi leventje hebben.

Volgend jaar

Het is heel gaaf om in Australië te mogen wonen, maar het heeft zeker in deze coronatijd zeker een keerzijde. Je voelt je nog verder verwijderd van thuis en het gevoel van missen wordt groter en groter. Je voelt je echt een buitenstaander in een vreemd land, aangezien Australië duidelijk is dat het eigen volk altijd voorgaat. Voor nu is het zaak nog zo’n 8 maanden geduld te hebben voor we in mei 2021 weer lekker even naar Nederland gaan. Tot dat moment er is hopen we dat alles goed blijft gaan en hebben we gelukkig altijd elkaar.’

 

View this post on Instagram

 

🙏 5.000 FOLLOWERS🙏 ° 🇳🇱 Op deze foto hebben wij net drie dagen een relatie. Na een beetje teasen tijdens het komkommerplukken in Australië werd het lot onder een waterval in Hawaii bezegeld: Ollie en Bollie kregen een relatie. Op dat moment hadden we overigens geen idee hoe het komende jaar er eigenlijk zou gaan zien. Het werd even reizen door Indonesië en vervolgens terug naar het vertrouwde Australië. ° Toen kwamen we rond januari dit jaar eens op het briljante en originele idee een Instagram pagina te starten. Iets met ‘wat als we vliegen’ zal wel pakkend zijn, hadden we het idee. Inmiddels een half jaar en een beetje later hebben we alweer ruim 5000 volgers. En dat vinden we eigenlijk gewoon best tof! Super leuk dat jullie ons allemaal willen volgen en ons zulke leuke gesprekken geven. Dat is misschien wel de grootste motivatie om er lekker mee door te gaan. Bedankt maatjes 🙏 ° 🇬🇧 In this photo we have just been in a relationship for three days. After a bit of teasing during the cucumber picking in Australia, the fate was sealed under a waterfall in Hawaii: Ollie and Bollie got a relationship. At that time we had no idea what the coming year would actually look like. It has become a short journey through Indonesia and then back to familiar Australia. ° Then around January this year we came up with the brilliant and original idea to start an Instagram page. We had the idea that something with ‘what if we fly’ will be catchy. Six months and a bit later we already have more than 5000 followers. And we just think that’s pretty cool! It’s great that you all want to follow us and give us such fun conversations. That’s perhaps the greatest motivation to keep doing it. Thanks guys 🙏 ° ° ° ° ° #hawaii #maui #honolulu #kauai #oahu #roadtrip #travelblog #travelcouple #love #roadtohana #soulmate #boobs #hawaiilife #hawaiistagram #follow #luckywelivehawaii #hawaiisbestphotos #hawaiiunchained #travel #campervan #roadtriphawaii #healthy #ocean #hawaiilove #hawaiian #vanlife #5Kclub #happy #livingthedream

A post shared by Thom ❥ Lianne | (@whatifwefly_) on

Mocht je ons avontuur en verhalen willen volgen, neem dan een kijken op onze Instagram @whatifwefly_.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Tekst: Thom van Mil | Beeld: What if we fly
Tessa (31) is Redactiemanager Online van VIVA en VIVA Mama. Ze woont in Amsterdam met haar man en zoontjes. Ze is moeder van een tweeling, Bodi en Daaf (1). Volg haar dreumesavonturen op Instagram: @tessaheinhuis.