Déze 4 tips voorkomen ‘maskne’: pukkels door het dragen van je mondkapje

Het dragen van een mondkapje is naast social distancing de makkelijkste en meest gangbare manier om ons te beschermen tegen het coronavirus. Toch brengt het dragen van een masker ook nadelen met zich mee, namelijk ‘maskne’. 

Oftewel: acne en puistjes veroorzaakt door je mondkapje.

Wat is ‘maskne’ en hoe ontstaat het?

De huidproblemen komen vooral voor waar je het mondmasker draagt: rondom je mond, op de wangen en kin, dus. De puistjes die je krijgt worden veroorzaakt door de wrijving van je mondmasker op de huid. Daarnaast ontstaat onder het masker een vochtige omgeving vanwege je ademhaling, die je huid nog gevoeliger maakt voor huidirritatie en acne.

Wat doe je ertegen?

Huidproblemen zijn ontzettend vervelend én wij snappen dat maar al te goed. Daarom de beste tips tegen pukkels onder je mondkap:

 • Let goed op de stof wanneer je je mondmasker koopt of maakt.
  Wanneer je huidproblemen wil voorkomen, is het dragen van een masker van luchtige stof zoals satijn, zijde of katoen het best. Van deze opties is een honderd procent katoenen masker het meest beschermend tegen het virus.
 • Was je mondkapje regelmatig.
  Hoewel het duurzamer is om een mondkapje te kopen die je kunt hergebruiken, is het wel enorm belangrijk dat je ‘m goed schoonhoudt. Herbruikbare maskers zijn namelijk vaak wat dikker, waardoor je adem meer in het masker blijft hangen en er meer warmte wordt vastgehouden. Hierdoor kan ophoping van zweet en olie ontstaan, wat ‘maskne’ veroorzaakt.
 • Reinig je gezicht regelmatig, maar niet te vaak.
  Met name als je gevoelig bent voor acne is deze stap een must. Maar was je gezicht niet te vaak. Dit kan je huid uitdrogen en meer problemen geven. Houd het daarom bij twee keer uitgebreid wassen per dag; het liefst ’s ochtends en ’s avonds. Voelt je huid na het dragen van een mondkapje toch niet zo fris zoals je zou willen? Dep je gezicht dan met een wattenschijfje met micellair water – tegenwoordig heb je die gelukkig in een travel size formaat.
 • Probeer make-up te vermijden.
  Dit is vast niet de eerste keer dat je hoort dat het dragen van make-up slecht is. Maar het mondmasker zorgt ervoor dat de huid rondom de mond en neus ‘gesloten’ is. Dat is goed voor onze bescherming tegen het virus, maar niet voor de huid. Onze huid kan hierdoor namelijk slecht ‘ademen’, en al helemaal met make-up op. Probeer daarom make-up te vermijden, want de poriën raken verstopt wat resulteert in die vervelende puistjes. Wil je echt niet zonder? Ga dan voor een getinte dagcrème.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Beeld: iStock