4 dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je telefoon gehackt wordt

telefoon beveiligen

Rond de feestdagen worden er wereldwijd veel elektronische apparaten verkocht. Volgens de International Data Corporation vlogen er vorig jaar alleen bij Apple en Samsung al 155 miljoen stuks over de toonbank. Maar waar moet je qua beveiliging op letten als je je nieuwe telefoon of tablet in gebruik neemt?

Van bankgegevens tot foto’s en contactgegevens: je telefoon staat vol met persoonlijke informatie. Natuurlijk willen we deze zo goed mogelijk beschermen en voorkomen dat de gegevens in handen van hackers belanden. Toch zijn er veel mensen die – vaak onbewust – niet nauwkeurig met hun elektronica omgaan. Hieronder vind je vier dingen waar je op moet letten.

 • Laad je apparaat niet zomaar overal op
  Is je telefoon leeg? Probeer ‘m altijd op te laden via een stopcontact, en niet via een USB-poort. Op openbare locaties zoals luchthavens, hotels of lunchrooms loop je het risico dat deze poorten aangepast zijn door hackers. 
 • Schakel je bluetooth uit
  Waarom de hele dag je bluetooth aan laten staan terwijl je ‘m niet gebruikt? Vooral als je op een openbare locatie bent en geen gebruik maakt van een vertrouwd apparaat, kun je de functie beter uitschakelen. Bluetooth maakt het eenvoudig voor hackers om zich toegang tot je apparaat te verschaffen en in je privégegevens rond te snuffelen.
 • Pas de standaardbeveiliging aan
  Mobiele apparaten worden meestal met standaardwachtwoorden geleverd. Dit maakt het voor hackers makkelijk om toegang te krijgen. Zet daarom alle opties uit die aan beveiligingsrisico’s bijdragen, zoals locatiediensten, automatisch vertrouwen, automatische updates en directe downloads. Als je het apparaat ook zakelijk gebruikt kun je kijken of je collega van de IT-afdeling je kan helpen om je apparaat extra te beveiligen.
 • Maak thuis een gastnetwerk aan
  Maakt jouw bezoek thuis gebruik van je WiFi? Om jouw thuisnetwerk en apparaten die daarop verbonden zijn te beschermen kan je beter een gastnetwerk inrichten. Niet omdat je je vrienden niet vertrouwt, maar zij kunnen zonder het te weten een apparaat hebben waar malware op staat, of dat een risico vormt doordat het gejailbreakt is of onveilige apps gebruikt. Een gastnetwerk (laten) aanmaken is dus zeker de moeite waard.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld Shutterstock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.