Je kunt vanaf nu het aantal likes op Instagram verbergen

Niets zo pijnlijk als je best doen op een knappe Insta-foto met een spitsvondige caption om vervolgens alleen  een like van je moeder en een pity-like van je beste vriendin uit groep 4 te krijgen. Dat leed kun je vanaf nu heel makkelijk oplossen: gewoon de likes uitzetten. Tenminste, dat kan als je een van de uitverkorenen bent. 

Instagram draait op dit moment een test onder een bepaald aantal gebruikers voordat een like-loos Instagram wereldwijd wordt uitgerold. ‘We testen een nieuwe optie waarin je kunt testen wat de beste ervaring is voor jou’, twitter Instagram-baas Adam Mosseri. ‘Of je nou geen likes wil zien onder andermans posts, ze uitzet onder je eigen posts of het bij de originele ervaring houdt.’ Als dat bevalt, kan het maar zo zijn dat ook Facebook likes gaat verstoppen.

‘Hide like count’

Hamvraag is dus nu: hoe weet je of je likes kunt verbergen? Simpel: ga naar je profiel, kies ‘instellingen’ en kijk of daar de optie ‘Hide like count’ staat. Waar je voorheen het aantal likes zag, zie je vanaf dan alleen nog ‘Liked by [1 account] en anderen’. Andere gebruikers die de instelling niet hebben of niet hebben aangezet, kunnen nog wel het totaal aantal likes zien.

Influencers niet blij

Instagram begon per ongeluk in maart al met de test. Toen was lang niet iedereen blij met de nieuwe ontwikkeling. Veel influencers bijvoorbeeld zijn afhankelijk van het aantal likes op een post. Voor zichzelf, maar ook om te ontdekken wat trending is. En net als dat het balen is als je post amper likes krijgt, is het ergens ook jammer dat je niet ziet hoeveel liefde een foto krijgt.

Instant gratification

Toch zijn er ook veel gebruikers die deze ontwikkeling toejuichen. Je komt zo minder snel in de verleiding jezelf op social media te vergelijken met anderen. Het is de vraag of het uitblijven van likes de behoefte aan instant gratifcation en de druk om aan een bepaald plaatje te voldoen oplost, maar het is een begin.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: Bustle | Beeld: Getty
VIVA's Susan wilde ooit Carrie Bradshaw worden, maar heeft nog steeds geen New Yorks brownstone-appartement, geen Manolo Blahniks en geen walk-in closet. Wél een huis in hartje Utrecht en vriendinnen die altijd ruzie maken over wie Miranda, Charlotte, Samantha of Carrie is. Houdt enorm van mensen die zichzelf niet te serieus nemen en nadrukkelijk níet van mannen die salsa dansen. Volg haar op IG via @susandalstra.