Programmeren kun je leren

Als net beginnend blogster hier op VIVA.nl, dacht ik: laat ik mij eens verdiepen in html. Als je de opzet van je blog al meteen met html op schrijft, kan je gewoon copy pasten, en dat scheelt weer tijd toch? Daarbij: ik wil een eigen website. Zou ik deze dan ook zelf kunnen maken? Wie niet vraagt, wie niet wint, dus zo gezegd zo geDIGIdaan en sinds afgelopen  week ben ik trotse eigenaar van drie url’s, anoukvos.com en funbloggincriminals.nl en .com. Nu de rest nog…

DOMEIN REGISTREREN
Tja, dat was nog best een hassle. Want google maar eens “domeinnaam registreren” en kies dan maar de juiste, of de beste. Via Twitter nog maar #dtv eruit gegooig, en talloze tips ontvangen, maar de tip van een goede vriend gaf de doorslag.  Zijn magic words: “Oxilion. Goede service, en als je belt, helpen ze meteen.” Dat leek me wel wat, want niks vervelender dan een eeuwigheid in de wachtstand staan om vervolgens nog niet geholpen te kunnen worden. En daarbij zou ik daar ook makkelijk mijn site kunnen laten hosten. Andere providers zouden daar moeilijk over kunnen doen, aldus de goede vriend. De url is er nu, op naar de website zelf.

screenshot codeacademy

PROGRAMEREN KUN JE LEREN
Next step is dan natuurlijk wegwijs worden in het wilde westen van html, css, javascript etc. Je hoort hier zo veel over, maar wat is het nu precies, en wat zouden we ermee kunnen. Gelukkig zijn er aardig wat websites die je op weg willen en kunnen helpen, waaronder:

  • www.teamtreehouse.com : Leren programmeren via video colleges. De video’s zijn goed gemaakt en laten direct zien hoe het allemaal werkt, voordat je zelf aan de slag gaat (va. € 25 per maand).
  • www.codeacademy.com : Zonder video, maar in de praktijk werkt dit erg prettig. Snelle lessen en heel toegankelijk. Verschillende technieken worden vergeleken met live examples, dus voor je gevoel heel begrijpelijk en direct toepasbaar (gratis & best getest door Wired UK).

screenshottreehouse

Zelf ben ik nu bezig in code academy (gratis, je bent en blijft toch Hollander), en dat werkt heel prettig. Ik heb mijn eerste html5 badges al verdiend! Nu verder met CSS, en als het allemaal zo begrijpelijk blijft, wie weet bouw ik dan straks echt wel zelf mijn website!

GET THE HANG OF THE SLANG

  • HTML (HyperText Markup Language): HyperText betekent tekst met linkjes, en Markup language is een soort van opmaaktaal, die tekst in beeld, tabellen, lijstjes en véél meer kan veranderen. Staat er een woord tussen <b> deze gekke tekens </b> dan zie je deze tekst dikgedrukt, oftewel bold, in beeld.  Hier ben ik nu mee bezig.
  • CSS (Cascading Style Sheets): zorgt ervoor dat je webpagina er mooi uitziet, zo bepaalt CSS het lettertype, voor- en achtergrondkleur, breedte kantlijnen enzovoort. Html kun je vergelijken met je eigen skelet (de basis van je lichaam), en CSS met je huid en make-up. Over twee weekjes verdiep ik me hierin, en hopelijk ook de rest!
  • JavaScript: is een programmeertaal die gebruikt wordt om dynamische en interactieve content aan je website toe te voegen, via je webbrowser, denk aan invulformulieren en quizjes.
  • Ruby/PHP (Hypertext Preprocessor), lijkt op JavaScript, alleen laadt PHP de content vanaf een server i.p.v. webbrowser.
  • Objective-C: wat complexer, maar deze vorm van programmeertaal wordt vooral gebruikt voor het bouwen van apps in iOS en Apple OS X  (besturingssystemen van Apple). Overigens kun je Objective-C nog niet via Code Academy oppakken, maar de rest wel!

Product manager Sanoma Tags: fun, music, guitar, expert in branded content, layar, marketing, copy editing | Sports: hockey, tennis, running, Berlin Marathon 2011 finisher