Say what? Wij geven gratis apps blijkbaar zelf toestemming om ons af te luisteren

Om je stappen bij te houden, muziek te streamen, spelletjes te spelen: iedereen heeft op zijn telefoon wel een gratis app. Superhandig, maar er schuilt een addertje onder het gras…

Veel van die gratis apps luisteren ons namelijk af. Het gaat om apps zoals Pool 3D, Beer Pong: Trickshot en Shazam. De app wil niet per se weten wat jij met een vriend of vriendin bespreekt, maar wat er uit de speakers van de televisie komt die bij jou in de buurt aan staat. Op deze manier kan er achterhaald worden welke tv-commercials voorbijkomen en krijgen we op basis daarvan op maat gesneden advertenties op ons beeldscherm. Wait, what?!

Toestemming

De apps krijgen de benodigde technologie hier aangeboden door het bedrijf Alphonso – dat onder andere data analyseert – en samenwerkt met de welbekende muziekherkendienst Shazam. Maar hoe krijgt zo’n bedrijf dan inzicht in je telefoon? Daar geven we blijkbaar zelf toestemming voor. Het gaat zo: je downloadt de app, start ‘m op, waarna de vraag verschijnt: mag ik uw microfoon gebruiken? Je zegt ja, want je wilt natuurlijk wel de app gebruiken. That’s it: je hebt toestemming gegeven om afgeluisterd te worden.

Wil je dit spionagegedrag voorkomen? Vergeet dan in het vervolg niet om de toegang tot microfoon en gps voor je apps uit te schakelen.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Klik hier voor onze speciale aanbiedingen.

Bron Volkskrant | Beeld Shutterstock