Top die bitcoins?

Wat zijn het? Bitcoins zijn virtuele munten die alleen bestaan op het internet. Je hebt hier geen bank voor nodig hebt. Een soort van gedecentraliseerd geldsysteem op basis van elektronisch geld.

Waar: Wil je hier meer over weten, of wil je zelf bitcoins aanschaffen? Dat kan, deze zijn verkrijgbaar via Mt. GoX (de AEX voor virtueel geld), of bitcoin.org. Hoe zij eraan komen? Nou bitcoins worden gemaakt op het internet via “mining”. Je computer lost dan een complex mathematisch probleem op, en krijgt als resultaat een reeks van 64 tekens. Deze tekens vormen een blok van 50 bitcoins. Het internet past automatisch de moeilijkheidsgraad, zodat naar mate er meer bitcoins op Mt. GoX circuleren, het steeds moeilijker wordt zo’n blok te verkrijgen. Je kan dus niet zomaar bitcoins bijmaken, zoals een bank/overheid wel met geld kan doen. Er zijn dan ook maximaal 21 miljoen bitcoins beschikbaar (en momenteel zijn er al 11 miljoen bitcoins in gebruik).

    • Nog niet duidelijk? Bekijk deze video uitleg van Duncan Elms:

Waarom: Tja het heeft natuurlijk wel wat. Een transactiesysteem waar de overheid geen invloed op heeft. Transacties gaan namelijk direct van persoon op persoon (volledig anoniem), zonder tussenkomst van banken of andere instanties. En dus kan de belastingdienst er (nu nog) niks mee. Jij gelukkig wel. Je kunt nu al betalen bij webshops (voornamelijk in de VS), maar ook een kop koffie bestellen bij het Delftse stadscafé De Waag behoort tot de mogelijkheden.

Dus: Bitcoins zijn best een interessante hype, maar persoonlijk zie ik het nog niet als hét nieuwe betalingsmiddel. De waarde is afhankelijk van vraag & aanbod (en in hoeverre wij erin geloven) en dit schommelt nogal eens. In tijden van crisis wil je toch iets wat meer waardevast is. Dat wil niet zeggen dat het aannemelijk is dat geld uiteindelijk vervangen gaat worden door digitale valuta vormen zoals bitcoins. Op dit moment steunen de meeste overheden het gebruik van bitcoins niet, maar de Canadese regering wel. Deze early adaptor doet dit in de vorm van de MintChip. Dat is alleen weer een stuk minder anoniem dan bitcoins.

    • Meer weten over valuta, bekijk hier het interview met internet evangelist Jesse Hirsch:

    • Of de uitleg: Wat is een bitcoin?


Product manager Sanoma Tags: fun, music, guitar, expert in branded content, layar, marketing, copy editing | Sports: hockey, tennis, running, Berlin Marathon 2011 finisher