Wat moet ik met al die foto’s?

geen

Ik vind de meeste foto’s van mezelf niet om aan te zien. Je ziet me evolueren van een moddervette baby in koddig trappelpak in een stakerig kind in Mickey Mouse sweater en dan in een norse puber in vaal zwarte slobbertrui.

Gapende katten
Sinds ik zelf een camera bezit geven mijn foto’s mijn interesses aardig weer. Ik heb hele series met foto’s van mijn katten: zittend, slapend, hangend, liggend of gapend. Geen vriendje te bekennen in die periode. Jongens waren bijzaak, die kwamen en gingen, en ze waren trouwens ook lang niet zo fotogeniek als mijn harige vriendjes. Na de kattenperiode kwamen de reisfoto’s. Boeken vol kiekjes van stoffige Afrikaanse stadjes en Finse bossen. Daarna kreeg ik kinderen en dan weet je het wel. Voor je het weet heb je tweeduizend foto’s van je kwijlbellen blazend nageslacht gemaakt.

En gapende kinderen
Toen ik een smartphone met ingebouwde camera kreeg, ging het hek van de dam. Ik maak echt overal een kiekje van, want het kost me toch niks en ik hoef ze ook niet in te plakken. Op mijn telefoon staan inmiddels ruim vijfduizend foto’s en filmpjes over van alles en nog wat. Mijn verhuizing, het appelgebakje dat ik gisteren heb gegeten, mijn meterstanden (om de hoek fotograferen is handiger dan zelf in de kast klimmen), dat leuke kussentje dat ik bij Xenos zag, mijn mislukte cupcakes en nog steeds veel, heel veel foto’s van mijn kinderen. Zittend, slapend, hangend, liggend of gapend.

Digitale diarree
Toegegeven, dat neemt een stuk minder ruimte in dan de schoenendozen en de fotoalbums, maar het is evengoed een heel werk om die digitale diarree een beetje te organiseren. Ik heb in het laatste jaar meer foto’s gemaakt dan in mijn hele leven daarvoor. Ik heb mapjes georganiseerd op jaartal en onderwerp, op mijn harde schijf en natuurlijk ook op het internet. Want ik wil natuurlijk wel een beetje safe zitten als mijn computer crasht. Ik ben ondertussen ook reuze handig in het bewerken; ik heb zelfs een app gevonden waarmee ik mezelf met drie muisklikken twintig jaar jonger kan maken. En ik heb nog veel meer handige tips voor het opslaan, bekijken en bewerken van foto’s. Interesse? Bekijk dan hier mijn webinar.