Dagje uit met Barbie: in Almelo staan nu 600 Barbies geëxposeerd

kinderwensen

Wie regelmatig VIVA.nl bezoekt, weet dat wij fan zijn van Barbie. We zijn fan van Barbie met een lichamelijke beperking, fan van Barbie die werkt als piloot en we zijn fan van Barbie’s selfcare-lijn. En vanaf deze week zijn we ook fan van het Stadsmuseum Almelo, want daar vindt de grootste Barbie-tentoonstelling tot nu toe in Nederland plaats. 

Beter gezegd; we zijn fan van Sigrid Ivo, directeur van Stadsmuseum. Het initiatief voor een Barbie-tentoonstelling komt namelijk van haar. Je zou kunnen zeggen dat Ivo een vrouw naar ons hart is, want ze verzamelt al jarenlang Barbiepoppen. Waarom? Omdat Barbie een geëmancipeerde vrouw is. “Het is geen dom blondje”, zegt de directeur bij RTV Oost. “Barbie is echt een geëmancipeerde vrouw. Ze heeft al honderden beroepen gehad. Ze was in 1965 als astronaut al naar de maan geweest, voordat Neil Amstrong naar de maan ging.”

Nu staan er meer dan 600 plastic barbiepoppen sinds deze week in het Stadsmuseum in Almelo geëxposeerd, waaronder enkele van Ivo’s eigen collectie.

Grootste verzameling ter wereld

De andere tientallen Barbies komen uit de collectie van Bettina Dorfman. Zij heeft in haar huis in de Duitse stad Düsseldorf pakweg 18.000 barbies staan – volgens Guinness World Records de grootste verzameling barbies ter wereld.

Textielstad

Wat Barbie naar Almelo brengt? Dat is volgens Ivo niet eens zo gek. Ze wijst erop dat de Twentse stad van oudsher een textielstad is. “Barbie staat bekend om haar verschillende kledingstukken. Avondjurken, mantelpakjes, badpakken. De pop is altijd met de mode meegegaan”, benadrukt Ivo.

Het was ook die modieuze stijl die haar als jong meisje fascineerde aan de pop. “Mijn vader ging wel eens op reis naar Amerika. En dan nam hij een barbie voor me mee. Toen waren de kleren nog heel fijn, met kleine knoopjes en andere details. Tegenwoordig zijn de kleren gemaakt voor jonge kinderen, veel klittenband dus.”

Juist de historische ontwikkeling van de pop staat centraal in het Stadsmuseum. “In de jaren 60 was er al een gekleurde barbie”, aldus Ivo. “Sinds 2016 is er ook een vollere barbie. Een lange barbie. En een korte barbie.” Nog sterker: wie goed oplet, ziet tussen de verscheidenheid aan barbies op de expositie ook nog een pop met een prothese.

De tentoonstelling loopt tot en met 31 januari 2021.

Lees ook: Barbie heeft al die tijd een achternaam gehad en Twitter komt er nu pas achter

barbie tentoonstelling almelo

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.