De moord op Sarah Everard: moet pepperspray gelegaliseerd worden?

Pepperspray straatinitimidatie

Het lijkt alsof er sinds het nieuws vorige week dat Sarah Everard (33) ontvoerd en vermoord is een opstanding gaande is. Het nieuws dat de Britse vrouw naar huis liep en daar van straat is geplukt en zo van het leven beroofd is, maakt diepe indruk. De reden? Het is voor zo’n beetje alle vrouwen herkenbaar. Hoofdredacteur Debby schreef daar deze rake column al over.

Wat het herkenbaar maakt, is de straatintimidatie. Het feit dat we bepaalde dingen aangeleerd hebben gekregen en daar eigenlijk nooit vraagtekens bij hebben gezet, maakt dat we ineens wakker geschud worden. Die opstanding uit zich dus in dat er op social media veel posts rondgingen vorige week. ‘Text me when you get home’ is misschien wel de meest voorkomende. Ik kreeg er kippenvel van toen ik door m’n stories heen scrolde en wel tien vrouwen achter elkaar dezelfde post zag delen.

Tekst gaat verder onder post

Wat we doen om straatintimidatie te voorkomen

Dingen die wij vrouwen doen, waar we (misschien) nooit bij hebben stilgestaan en waar veel mannen niet eens weet van hebben:

 • Live locatie delen als je ergens naartoe gaat
 • Altijd laten weten waar de date is met je Tinder match, je weet nooit of het een moordlustige verkrachter is
 • ’s Avonds niet langs een park fietsen of lopen
 • Een taxi nemen, maar niet voorin gaan zitten
 • Je hakken verwisselen voor sneakers, zodat je sneller kunt rennen als het moet
 • Over een jurkje een wijde hoodie aantrekken
 • Je vriendin vragen om te appen als ze thuis is
 • Je sleutelbos tussen je knokkels doen als je alleen naar huis fietst
 • Je oortjes in hebben, maar die muziek niet aan hebben, alleen maar zodat het lijkt alsof je muziek luistert wanneer iemand je naroept
 • Doen alsof je aan het bellen bent als je je onveilig voelt
 • Niet alleen ’s avonds met het openbaar vervoer

En bovenstaande is de pijnlijke realiteit: vrouwen kunnen over het algemeen niet veilig over straat. En dat is niet de schuld van ‘alle mannen’, maar het zijn wel alle mannen die er iets aan kunnen doen dat we ons veiliger voelen. Daarover maakte @feepaints al een goede post:

Tekst gaat verder onder post

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Phoebe Minson (@feepaints)

Pepperspray petitie UK

Een andere manier om ons veiliger te voelen, zou een busje pepperspray kunnen zijn. Dat vinden ze in ieder geval in Engeland, waar een petitie gestart is om pepperspray voor zelfverdediging te legaliseren. De petitie is inmiddels bijna 23.000 keer getekend. Het is een niet dodelijk wapen dat ingezet kan worden ter zelfverdediging, waardoor de risico’s op geweld voor zowel mannen als vrouwen naar beneden wordt gehaald.

Ook in Nederland is de discussie over pepperspray eentje die al vaker gevoerd is. Na een heftige gebeurtenis, zoals de moord op Anne Faber , komt het weer naar boven. Eigenlijk ook best gek dat het niet is toegestaan, want bijvoorbeeld Italië, Amerika, Spanje en Rusland is het gebruik van pepperspray wél toegestaan.

Zeker als je hoort hoeveel vrouwen zich soms onveilig voelen op straat, zou het helemaal niet gek zijn om pepperspray te legaliseren. Tot die tijd moeten we het doen met de huis-tuin-en-keukenmiddelen: een zakmes, je sleutelbos of een spuitbus deodorant. Of zou je misschien denken dat het tijd wordt dat we dit überhaupt nooit meer hoeven in te zetten? En oja, voor mensen die vragen ‘maar dan had je niet die outfit aan moeten doen’, zijn er nog een paar fantastische posts gedeeld afgelopen weekend.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Tatjana Almuli (@tatjanaalmuli)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Joëlle Canisius (@joellecanisius)

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: change.org, RTL Nieuws | Beeld: Getty Images
Selien woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster