Internationale Vrouwendag: dit kun je vandaag – ondanks beperkingen – doen

internationale vrouwendag

Net als zo’n beetje alle festiviteiten dit jaar, ziet ook internationale vrouwendag er anders uit dan andere jaren. Maar, geen zorgen! Er is een hoop georganiseerd om je toch betrokken te voelen bij internationale vrouwendag, thanks to de technologie anno 2021.

Eerst even: já, internationale vrouwendag is nog nodig. Er wordt op deze dag extra aandacht besteed aan gelijke rechten tussen mannen en vrouwen. Het gaat hier om financiële zelfstandigheid, vrouwenrechten en huiselijk geweld. Het thema dit jaar is ‘invloed met impact’. We schreven al eerder een artikel over alles rondom internationale vrouwendag, die lees je hier.

Wat doen tijdens internationale vrouwendag 2021

 • De jaarlijkse Women’s March kan niet doorgaan, maar daar heeft de organisatie iets op gevonden. Een statische demonstratie met max. 500 deelnemers in het Nelson Mandelapark. Je had je daar ook van tevoren voor moeten aanmelden. Niet gedaan? Geeft niet. Je kunt de demonstratie en sprekers, waaronder Fatima Warsame en Anja Meulenbelt, volgen via de livestream.
 • Om 16.00 vindt er een online gesprek plaats tussen Milou Deelen en Daan Borrel, auteurs van het boek Krabben, van vrouw tot vrouw. In dat boek gaat het over het waarom vrouwen geneigd zijn elkaar genadeloos te veroordelen. Vanaf 16.00 gaan ze daarover in gesprek met Stella Bergsma, Sylvana Simons en Tatjana Almuli. Meer info via de socials van uitgeverij Nijgh en van Ditmar.

   

  Dit bericht bekijken op Instagram

   

  Een bericht gedeeld door Nijgh & Van Ditmar (@nijghenvanditmar)

 • De podcast Changemakers van Net-A-Porter is gelanceerd. Iedere aflevering een gesprek met vrouwen die echte globale impact maken. De eerste episode (nu dus online) is met Meena Harris. En die achternaam ken je, want het is het nichtje van de vice president Amerika Kamala Harris. Meena is advocaat, kinderboekenschrijver, producent en oprichter van de Phenomenal Action Campagine, die statement-mode creëert om liefdadigheid te ondersteunen.
 • Om 12.00 uur vanmiddag is er een lijsttrekkersdebat dat gaat om gendergelijkheid. Je luistert ‘m op NPO Radio 1.
 • Filmplatform Picl heeft films op een rijtje gezet met sterke vrouwen in de hoofdrol. Denk aan Deux, een drama over twee gepensioneerde buurvrouwen en hun geheime liefde, maar ook ‘Woman’: een portret van tweeduizend vrouwen uit meer dan vijftig landen. Lekker voor vanavond!

‘Is er dan ook een internationale mannendag?’

Omdat we weten dat de vraag komt: ja, die dag is er. Dat is op 19 november. Het initiatief stamt uit 1992 en wordt ‘gevierd’ in zo’n tachtig landen. Die internationale mannendag gaat overigens niet om haantjesgedrag en macho ego’s, maar om de stereotypen rondom heren naar de vernieling te helpen. Ook dat draait om gendergelijkheid.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Bron: ELLE, LINDA., Getty Images
Selien woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster