Iraanse jongen vermoord door neven en broer vanwege geaardheid

iraanse jongen vermoord geaardheid

Ali Fazeli Monfared, een twintigjarige Iraanse man, is vermoord door zijn neven en halfbroer toen hij uit de kast kwam. Nee, dit is geen verhaal uit de 18e eeuw, maar een recente gebeurtenis. Afschuwelijk dat er anno 2021 nog steeds dit soort dingen gebeuren, waar dan ook ter wereld. 

De internationale LHBTIQ+ community is in shock door de berichten over de moord in Iran. Ali Fazeli Monfared had het idee om de stad te ontvluchten en naar zijn vriend in Turkije te verhuizen. Vanuit daar wilde het stel asiel in Europa aanvragen. In Iran lopen homo’s namelijk nog steeds het risico op marteling en de doodstraf.

‘Onthoofd door neven en halfbroer’

Uiteindelijk kwam hij z’n land niet eens uit. Vlak voor het vertrek ontving hij namelijk een brief van het leger waarin stond dat hij geen militaire dienstplicht had, vanwege zijn geaardheid. Zijn halfbroer vond de brief, las ‘m en haalde hem met een smoesje op vanuit z’n huis. De Iraanse journalist Masih Alinejad laat via Twitter weten wat er daarna gebeurde: ‘Na hem te hebben onthoofd, gooide de familie het lichaam van deze arme man onder een boom buiten. Alireza stond op het punt Iran te ontvluchten om zich bij zijn vriend te voegen, een vluchteling die in Turkije op hem wacht.’

Tekst gaat verder onder post.

Homo zijn in Iran

Er kwamen al eerder berichten uit Iran dat homogeweld daar aan de orde van de dag is. Sterker nog: Javaid Rehman, VN-rapporteur voor Iran, uitte zijn bezorgdheid over berichten van marteling. ‘Homoseksuele, biseksuele en transgender kinderen worden in Iran blootgesteld aan elektrische schokken, de toediening van hormonen en sterke psychoactieve medicijnen. De praktijken zijn marteling en wrede, onmenselijke en onterende behandeling’, zei hij.

VIVA nieuwsbrief

Iedere week de leukste nieuwsbrief van Nederland in je mailbox?

Bron: AD | Beeld: Instagram
Selien woont in Kortenhoef, een klein dorpje nabij 't Gooi, met haar vriend en hun Roemeense hond Bimmer. Verwondert zich dagelijks over duizend en één dingen, valt regelmatig over haar eigen voeten en beoefent (zonder enig sportief talent) alle mogelijke sporten om in shape te blijven, maar laat chocola nooit staan. Voor freelance avonturen volg je haar via Instagram op @selienkoster