‘Boek over misbruikschandaal binnen Nobelprijscomité wordt verfilmd’

nobelprijscomite

The Club, het journalistieke boek waarin het misbruikschandaal binnen het Nobelprijscomité is blootgelegd, krijgt een verfilming. Dat meldt The Hollywood Reporter maandag.

In dit boek, met als Nederlandse titel Het Bolwerk, van journaliste Matilda Voss Gustavson komen achttien vrouwen aan het woord die vertellen over verkrachtingen door Jean-Claude Arnault. Arnault is de echtgenoot van dichter Katarina Frostenson. Zij was al jaren onderdeel van het Nobelprijscomité. Arnault zou zowel vrouwelijke academieleden als echtgenotes en dochters van mannelijke leden van het prestigieuze selectiecomité seksueel hebben misbruikt.

Nobelprijs voor Literatuur

Het boek leidde in 2018 tot veel opschudding. Het comité waartoe Forstenson behoort reikt ieder jaar de Nobelprijs voor Literatuur uit. Meerdere leden stapten op nadat het boek was gepubliceerd. Ook is de Nobelprijs van dat jaar afgeblazen. In 2019 zijn daarom voor het eerst in de geschiedenis twee Nobelprijzen voor de literatuur uitgereikt.

Uiteindelijk is Arnault veroordeeld tot twee jaar celtraf.

The Club

Het scenario van The Club wordt geschreven door Maren Louise Käehne, die eerder Queen of Hearts maakte. Dat drama, over een succesvolle advocate die een affaire met haar stiefzoon begint, was eerder dit jaar de Deense Oscar-inzending.

De namen van de regisseur en cast van The Club zijn nog niet bekendgemaakt.

nobelprijscomite
‘Het Bolwerk’ gaat over machtsmisbruik binnen het Nobelprijscomité.

Lees ook: Nieuw boek vol juicy details: ‘Broer Harvey Weinstein waarschuwde jaren geleden al voor publiekelijk schandaal’

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.