3x de favo recepten van SLA-oprichter Nina Pierson

recepten nina pierson

In VIVA vertelt Nina Pierson (30) deze week alles over haar missie: mensen bewustmaken van de gezonde keuzes die ze dagelijks kunnen maken. Wat eet de multi-ondernemer zelf graag? Op VIVA.nl deelt ze haar favoriete recepten.

Foto’s Jitske Hagens

Hummus met avocado, wasabi en koriander

recepten nina pierson
Voor 500 gram of 4 personen

350 g kikkererwten uit pot (uitgelekt) • 1 teentje knoflook • 1 tl wasabipasta • 2 el citroensap • 1-2 rijpe avocado’s • 1⁄4 tl zeezout • 1 snufje versgemalen peper • 1⁄2 bosje koriander, grof gehakt

Doe de kikkererwten in je keukenmachine en voeg de gepelde en gehakte knoflook, wasabi en het citroensap toe. Zet de keukenmachine aan tot er een smeuïge pasta is ontstaan. Eventueel kun je enkele theelepels water toevoegen om de pasta iets te verdunnen.

Snij de ontpitte en geschilde avocado in kleine stukjes en roer die door de kikkererwtenpasta in de keukenmachine. Voeg zeezout en versgemalen peper toe en zet de keukenmachine aan tot alles goed gemengd is. Voeg tot slot de koriander toe. Laat het mengsel nog even draaien in de keukenmachine, maar niet langer dan een paar seconden. Als je er niet van houdt, kun je de koriander achterwege laten.

Salade van boerenkool met schapenfeta

recepten nina pierson
Voor 2 grote eters

350 g kikkererwten uit blik • 1 bosje gehakte koriander • 10 blaadjes gehakte verse munt • 1 tl ras el hanout • 1 el olijfolie • versgemalen peper • zeezout • 1⁄2 bos regenboogpeen of bospeen • 1⁄2 tl kurkuma • 1⁄2 tl kerriepoeder • 1 tl honing of agavesiroop • 1⁄2 komkommer • 250 g boerenkool, gewassen en gesneden • 2 tomaten • 150-200 g biologische schapenfeta • 2 el geroosterde pompoenpitten

Nina: “Dit is een van onze simpelere salades, maar hij creëert echt een smaakexplosie in je mond. De dressing is zwoel en zoet door de sinaasappel en de gebruikte specerijen, een perfecte tegenhanger voor de frisse schapenfeta.”

Laat de kikkererwten goed uitlekken in een zeef. Maak alvast de dressing (zie hieronder). Doe de uitgelekte kikkererwten in een mengkom. Voeg de gehakte koriander, munt, ras el hanout, olijfolie, versgemalen peper en zout toe en roer dit goed door de kikkererwten.

Verwarm de oven voor op 220°C. Was de regenboogpeen, snij ’m in stukjes van ongeveer 2 cm en doe ze samen met de kurkuma, kerriepoeder, honing of agavesiroop, versgemalen peper en zout in een mengkom. Hussel alles goed door elkaar en leg op een met bakpapier bedekte ovenplaat. Plaats die ongeveer 10 minuten in het midden van de voorverwarmde oven, tot er een mooi bruin randje op de groenten ontstaat. Snij ondertussen de komkommer in partjes.

Verdeel de boerenkool, kikkererwten, regenboogpeen en komkommer over 2 grote borden. Sprenkel er wat dressing overheen. Snij de tomaten in 6 à 8 partjes en leg die op de salades. Brokkel nu de biologische schapenfeta in grove stukken en verdeel die ook over de borden. Schenk er nog wat dressing overheen en maak de salade af met de geroosterde pompoenpitten en de rest van de koriander.

Dressing met sinaasappel, knoflook en koriander

Voor 250 ml dressing

1 (onbespoten) sinaasappel • 1⁄2 citroen • 10 blaadjes munt • 1⁄4 bosje koriander • 1⁄2 teentje knoflook • 11⁄2 tl harissa • 110 ml soja- of geitenyoghurt • 1 snuf versgemalen peper • 1 tl zeezout • 60 ml zonnebloemolie

Rasp met een fijne rasp wat sinaasappelschil, je hebt 1 theelepel nodig. Pers de sinaasappel uit. Je hebt 3 eetlepels sap nodig. Pers de halve citroen uit, hiervan heb je 1 eetlepel nodig. Pluk en was de munt en de koriander en hak deze grof. Schil het knoflookteentje en snij de helft in dunne plakjes.

Doe sinaasappelrasp, -sap, citroensap, munt, koriander, knoflook, harissa, yoghurt, peper en zeezout in de blender en laat deze 2 minuten op een hoge stand draaien. Schenk de zonnebloemolie er langzaam bij terwijl de blender nog draait. Proef en doe er eventueel peper, zout of citroensap bij. Je kunt ook naar smaak extra verse kruiden toevoegen.

Chocoladetaart met kokos en chiazaad

recepten nina pierson
Voor 1 kleine springvorm van 20 cm

Bodem: 75 g ongebrande hazelnoten • 115 g Medjouldadels, ontpit en klein gesneden • 50 g kokosrasp • 1 snufje zeezout
Vulling: 125 g ongebrande cashewnoten • 60 g Medjouldadels, ontpit en klein gesneden • 6 el rauw cacaopoeder • 21⁄2 el agavesiroop • 90 ml biologische sojayoghurt • 115 ml amandelmelk • 1⁄2 vanillestokje, merg er uitgeschraapt • 125 ml kokosolie gesmolten • 4 el chiazaad

Laat de cashewnoten voor de vulling minimaal 6 uur weken in ruim water, maar het liefst een hele nacht.
Maak de bodem door de hazelnoten, de kleingesneden Medjouldadels, de kokosrasp en het Himalayazout in de keukenmachine fijn te malen tot je de structuur hebt van kruimeldeeg. Je kunt daarvoor het beste de pulseerfunctie gebruiken, omdat je dan goed controle houdt.

Doe een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm, zet de ring er weer op en knip de zijkanten van het papier weg. Verdeel de ingrediënten voor de bodem gelijkmatig over de springvorm en druk het overal stevig aan. Zet de springvorm even in de ijskast terwijl je de vulling maakt.

Spoel de geweekte cashewnoten af met koud water en laat ze uitlekken. Doe ze vervolgens met de kleingesneden Medjouldadels, het rauwe cacaopoeder, de agavesiroop, de biologische sojayoghurt, de amandelmelk en het vanillemerg in de keukenmachine. Laat deze 2 à 3 minuten draaien, zodat er een smeuïge room ontstaat.
Schenk de kokosolie bij de ‘room’ terwijl de keukenmachine draait. Roer als laatste het chiazaad erdoorheen en schenk de ‘room’ in de springvorm op de bodem. Laat de taart een nacht afgedekt in de ijskast opstijven voor je hem aansnijdt.

In VIVA 22 vind je een interview met SLA-oprichter Nina Pierson. Het blad ligt nu in de winkels maar kun je ook hier online bestellen. Je kunt het artikel ook online lezen via Blendle.

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.