4x goddelijke kaasfondue-recepten

kaasfondue recepten

Geen zin om een 5 gangendiner te verzorgen voor je gasten tijdens de feestdagen? Hoeft ook niet, wij hebben een veel beter idee: kaasfondue! Het is makkelijk voor te bereiden, je kunt er alle kanten mee op en het is (letterlijk) om je vingers bij af te likken. Wat dacht je van een van deze recepten?

Fon­due van ched­dar en gruy­è­re­kaas

Benodigdheden: 400 ml witte wijn • 200 gram gruyère (geraspt) • 300 gram cheddar (geraspt) • 2 el maizena • 1 el citroensap • 2 el water • 2 zongedroogde tomaten • 3 bosuitjes

Zo maak je het: Verwarm de witte wijn in de fonduepan (of gebruik een braadpan met dikke bodem) en laat hierin de geraspte kaas al roerend smelten. Voeg het volgende portie kaas pas toe als de vorige helemaal is gesmolten. Roer de maizena los met het citroensap en water. Roer dit door de kaasfondue en laat deze 2-3 minuten doorkoken, tot hij is gebonden.

Geitenkaasfondue met walnoten

Benodigdheden: 1 teentje knoflook (gehalveerd) • 400 ml witte wijn • 400 gram harde Hollandse geitenkaas • 100 gram zachte geitenkaas • 2 el maizena•  15 gram verse koriander (fijngehakt)

Zo maak je het: Wrijf de binnenkant van de fonduepan in met het doorgesneden teentje knoflook en breng de wijn erin aan de kook. Rasp de harde kaas en verbrokkel de zachte geitenkaas. Roer de kaas in porties door de wijn. Breng op smaak met knoflook, zout en peper. Los de maïzena op in 2-3 el water en roer dit door de kaasfondue. Bestrooi met koriander.

Fon­due met ro­que­fort en ro­de port

Benodigdheden: 125 ml slagroom • 400 gram verbrokkelde roquefortkaas • 300 ml melk • 2 el maizena • 3 el rode port

Zo maak je het: Verwarm de slagroom in de fonduepan en laat hierin de roquefort al roerend smelten. Voeg het volgende portie kaas pas toe als de vorige helemaal is gesmolten. Roer de melk erdoor en breng aan de kook. Roer de maizena los met de port en roer dit door het kaasmengsel. Laat 2-3 minuten doorkoken en breng het geheel op smaak met zout en peper.

Pikante kaasfondue

Benodigdheden: 25 gram boter • 2 el bloem • 300 ml melk • 150 gram verse roomkaas naturel • 300 gram geraspte cheddar  • 1 bol mozzarella in stukjes • 2 el jalapeñopepers • 15 gram verse koriander (fijngehakt)

Zo maak je het: Smelt de boter in de fonduepan. Strooi de bloem erover en laat 1 minuut zachtjes meebakken. Voeg de melk toe en roer met een houten lepel tot er een gladde, gebonden saus ontstaat. Laat de roomkaas in de saus smelten. Voeg de cheddar en mozzarella toe en roer tot alle kaas gesmolten is. Snijd de pepers in stukjes en roer dit samen met de koriander door de fondue.

Dippen maar!

De fondue is klaar, maar wat kun je er allemaal in dippen?

  • Brood
  • Soepstengels
  • Wortel
  • Paprika
  • (Warme) cherrytomaatjes
  • Champignons
  • Spruiten
  • Radijs
  • Snijbonen
  • Witlof
  • Olijven
  • Walnoten
  • (Beetgare) maiskolfjes
  • Chorizoworst
  • Tortillachips
  • Opgerolde repen wraptortilla
  • Aardappeltjes
Bron Ah.nl | Beeld iStock

Kan je geen genoeg krijgen van kaas? Probeer dit recept ook eens!