5x eten waardoor je extra goed slaapt

eten nachtrust

Vind jij niets zo fijn als slapen? Dan ben je vast in je element, want het is vandaag de Internationale Dag van de Slaap. Voor de gelegenheid sommen we vijf ingrediënten op die je een handje helpen bij een goede nachtrust.

Bron CookLoveShare | Beeld iStock

Sommige ingrediënten hebben van nature een slaap-opwekkende werking. Als je regelmatig problemen hebt om ’s nachts goed te slapen, probeer dan eens de volgende dingen (vaker) te eten:

 1. Zalm

  Zalm is rijk aan vitamine B6. Het lichaam heeft deze vitamine nodig om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Daarnaast bevat zalm, net als garnalen, heilbot en kabeljauw, het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is samen met vitamine B6 betrokken bij het aanmaken van serotonine (het gelukshormoon) en melatonine (het slaaphormoon). Beide hormonen zijn cruciaal voor een goede nachtrust.

 2. Mozzarella

  Misschien wel het meest verrassende ingrediënt in dit slaap-opwekkende rijtje…mozzarella. Wist je dat mozzarella bijna twee keer zoveel tryptofaan als kalkoen bevat? Maak vanavond deze lasagne: welterusten!

 3. Amandelen

  Een handvol amandelen zorgt voor bijna 20% van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid magnesium. Dit mineraal helpt je spieren te verslappen en te ontspannen. Ook bevatten amandelen – net als zalm en mozzarella – het aminozuur tryptofaan, dat een kalmerend effect op het brein heeft. Lichaam én geest worden dus rustiger bij de inname van amandelen: een ideale combinatie voor een lekker potje slaap!

 4. Havermout

  Melatonine is het slaaphormoon waardoor je in slaap valt (en blijft). Hoewel je dit hormoon aan het eind van de dag zelf aanmaakt, kun je het ook extra binnenkrijgen via voeding. Havermout is – net als kersen – een natuurlijke bron van melatonine. Om het effect van havermout te versterken, kun je bijvoorbeeld een bakje nemen gemengd met melk, stukje banaan en pistache.

 5. Bananen

  Bananen zijn rijk aan magnesium en kalium. Beide mineralen kunnen onrustige gevoelens verminderen en je lichaam helpen om te slapen. Daarnaast bevatten bananen een flinke hoeveelheid tryptofaan.
  Lees ook: Altijd moe? Hier komt het door en zó krijg je weer energie
  Lees ook: 3x lekkere én makkelijke superfoodsnacks
  Lees ook: 6 manieren om een banaan te eten
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.