7x oorzaken van een opgeblazen buik

opgeblazen buik

Ken je dat? Je stapt ’s ochtends je bed uit met een platte buik en als je ’s avonds weer in bed duikt lijkt het alsof je vijf maanden zwanger bent. Als je op de weegschaal staat zie je dat je geen grammetje bent aangekomen, en toch is die bolle buik daar. Zelfverzekerder worden we er niet van en we weten vaak ook niet wat de oorzaak is. Wij zochten voor je uit wat de oorzaak kan zijn van die vervelende, opgeblazen buik.

#1 Te weinig slaap

Inmiddels heb je al vaak genoeg gehoord dat je genoeg slaap moet krijgen om meerdere redenen. Daar komt er nog eentje bij. Bij te weinig slaap komt er Cortisol (een stresshormoon) vrij in je lichaam. Dit hormoon kan je spijsverteringsorganen aantasten wat kan leiden tot bloating en constipatie. Fijn…

#2 Uitdroging

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: drink genoeg water! Ook dit is om meerdere redenen, waaronder het voorkomen van uitdroging. Uitdroging kan de spijsvertering stoppen waardoor het lichaam vocht vasthoudt. Resultaat: een opgeblazen buik. Genoeg drinken kan dit dus voorkomen.

#3 Hormonale veranderingen

We doelen hier met name op je menstruatie, maar het kan in elk stadium vóór, tijdens of na de menstruatie voorkomen. Sommige vrouwen hebben er echter helemaal geen last van. Je oestrogeenniveau stijgt en je baarmoederslijmvlies wordt dikker, dit kan leiden tot een opgeblazen gevoel. Het opgeblazen gevoel verdwijnt vaak weer aan het einde van de menstruatie.

#4 Te veel lucht in slikken

Nog een oorzaak van een opgezette buik kan het inslikken van te veel lucht zijn. Dit kan komen door roken, snel praten, of het eten van voedsel waar lucht in zit, zoals frisdrank, bier, slagroom of kauwgom. Een opgeblazen gevoel kun je ook krijgen door te snel eten. Als je een heerlijke maaltijd voor je neus hebt staan eet je het al gauw snel op. Als je te snel eet is er een grote kans dat je meer lucht binnenkrijgt waardoor er grote hoeveelheden lucht in je maag terechtkomt. Leuk weetje: dagelijks laat men 10-20 windjes om het darmgas te lozen.

#5 Constipatie

Constipatie is misschien wel de meest voorkomende reden van een opgeblazen buik. Dit kan leiden tot pijn, ongemak, een harde buik en winderigheid. Maar hoe ontstaat constipatie? Dit kan komen door te weinig vezels te eten, niet genoeg water te drinken, te weinig beweging, bijwerking van medicatie of stress.

#6 Candida

Normaal gesproken is er een goede balans tussen goede bacteriën en natuurlijke gistsoorten, zoals de Candida. Dit is een schimmel dat leeft in de darmen. Door ongezonde voeding, een verzwakt immuunsysteem of het gebruik van antibiotica, kan er een disbalans ontstaan tussen gisten en bacteriën. Hierdoor groeien er mee Candida schimmels, die leven van glucose wat ze omzetten in alcohol, met als gevolg: een opgeblazen buik.

#7 Ontbijt overslaan

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, iets dat je waarschijnlijk vaker gehoord hebt. Er gaan in je lichaam alarmbellen rinkelen dat je niet genoeg te eten krijgt en houdt daarom eten en vocht vast. Zorg dus dat je ontbijt!