Appelkruimelkoek à la Ans: een oud familierecept uit Debby’s keuken

appelkruimelkoek

Een appeltaart bakken is de sleutel naar het verkopen van je huis. Maar ook als je geen plannen hebt om te verkassen, is een appeltaart bakken een goed idee. Zeker als je het aloude familierecept van Debby’s moeder hebt. Appelkruimelkoek à la Ans!

Appelkruimelkoek à la Ans

voor de bakplaat ± 40 cm.

Ingrediënten:

Voor het deeg:
250 gr. Boter( margarine)
250 gr. Suiker
4 middelgrote eieren
325 gr. Zelfrijzend bakmeel, gezeefd
1 zakje vanillesuiker
½ Eetlepel geraspte citroenschil
Half kopje melk.
Zout

Voor de vulling:
1kg zure appels, rozijnen en wat kaneel.
(evt. klein blikje ananas) in stukjes gesneden

Voor het kruimeldeeg:
225 gr. Boter
225 gr. Suiker
275 gr. Bloem
100 gr. Geraspte kokos
Snufje zout

Voor de bakplaat

  • Bestrijk de bakplaat met boter, ook de opstaande randen.
  • Bestuif de bakplaat met bloem en tik de overtollige bloem eraf.
  • Roer boter, suiker, zout, vanillesuiker en citroenrasp door elkaar tot een schuimige massa. Klop ėėn voor ėėn de eieren erdoor.
  • Voeg daarna in gedeelten het zelfrijzende bakmeel en de melk toe.
  • Strijk dit deeg gelijkmatig op de bakplaat uit.
  • Snijd de appels in dunne schijfjes. Leg de appels in rijen op het deeg.
  • Strooi de gewelde rozijnen erover en bestrooi deze met wat kaneel.
  • Doe de ingrediënten voor het kruimeldeeg in een kom en roer ze met de mixer tot een kruimelige massa. Zelf kneden tot een stevige bal gaat ook prima.
  • Kruimel dit deeg over de appelschijfjes.
  • Zet de bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven tot de koek lichtbruin en gaar is. Baktijd 60-70 minuten
    (hete lucht oven) 170º, ( gasoven stand 2½ -3)
  • Snijd de kruimelkoek, als hij nog warm is, met een scherp mes in 20 tot 25 stukken en laat de koek afkoelen.

Dit recept tipte hoofdredacteur Debby in Doen volgens Debby. Haar andere quarantaine knallers kun je hier ontdekken.