Appeltaart, maar dan anders

Heb jij binnenkort een verjaardag of gewoon behoefte aan iets omhanden om een druilerige herfstdag door te komen? Goed nieuws: wij hebben een lekker recept voor je. 

Nou ja, ‘wij’? Xandra eigenlijk, één van de vegachicks uit Viva 41 (vandaag in de winkel). Haar recept: een veganistische appeltaart. ”Hij is extra lekker als je hem met plezier gemaakt hebt. Grote kans dat je gasten ‘m de lekkerste appeltaart van de wereld noemen!” Nou, dat belooft wat.

Veganistische appeltaart

Bodem:
250 g tarwemeel
250 g tarwebloem of zelfrijzend bakmeel
150 g plantaardige (!) margarine of olie
1 zakje (wijnsteen)bakpoeder
zout naar smaak
2 volle theelepels kaneel
oerzoet, moutstroop of rietsuiker naar smaak, bv. 80 gram
1 geraspte citroenschil
2 eetlepels appeldiksap
± 1,25 dl warm water

Vulling:
800 g appels of peren
200 g rozijnen
2 dessertlepels kaneel
oerzoet o.i.d. naar smaak
beetje gemberpoeder naar smaak
sap van 1 citroen
gemalen havermout o.i.d. om citroensap te binden

1. Meng alle ingrediënten voor het deeg goed door elkaar. Voeg resp. extra meel of water toe als het deeg te vochtig of te droog lijkt. Het is goed als het niet meer aan je vingers plakt.
2. Vet de 26 cm. doorsnee vorm in en doe bijvoorbeeld gemalen noten/kokos/sesamzaad langs de rand. Druk 2/3 van het deeg in de vorm.
3. Maak de vulling: appels/peren in stukjes snijden en mengen met de andere ingrediënten. In de vorm doen.
4. De rest van het deeg in reepjes op de bovenkant leggen. De randjes goed vastplakken aan het deeg aan de zijkant.
5. De bovenkant van de taart natmaken met iets verdund appeldiksap. Evt. nootjes erop strooien.
6. De oven op 200 graden (stand 4-5) voorverwarmen. De taart in 45 min.- 60 min. bakken, waarbij het slim is de bovenkant het eerste halfuur af te dekken met bijv. bakpapier om aanbranden te voorkomen.
7. Wat jam op de bovenkant smeren.

Lekker hoor!

Dit weekend vind je op Viva.nl ook nog een paar recepten van Sandra en Ineke.

CC foto: Mikehome