Bewezen: eten wordt écht lekkerder als we ermee spelen

Ik kan het me nog goed herinneren, het was tijdens een kamp in groep 4 van de basisschool en we kregen volle borden spaghetti met rode saus voorgeschoteld. De deugniet tegenover mij begon de spaghetti zomaar met zijn handen te eten. De juf zag het, moest lachen en prompt mochten we allemaal de spaghetti met onze handen eten. Een kliederboel? Nogal. Lekker? Heel erg. Verantwoord? Oók, want uit recent onderzoek blijkt nu dat eten écht lekkerder is als je er mee speelt.

Onderzoekers van de Ohio State University deden onderzoek naar de manier waarop mensen in contact komen met hun maaltijden. Ze deden hiervoor verschillende testen met de deelnemers: zo moesten ze een emmer popcorn opeten met behulp van stokjes of water opdrinken als een hond.

Het resultaat bleek verbluffend: door de nieuwe manier van eten werden de deelnemers stuk voor stuk ondergedompeld in de beleving van het eten. Ze concentreerden zich beter op het eten, wat zorgde voor een versterking van de smaak.

‘Het voelt aan alsof je voor de eerste keer popcorn eet,’ legt onderzoeker Robert Smith uit. ‘De stokjes zorgen voor een gevoel van plezier omdat ze voor een nieuwe beleving zorgen, niet per se omdat het een betere manier is om popcorn te eten.’

Vind jij je dagelijkse glas water maar saai? Ook hiervoor kwamen fijne, plezierigere alternatieven uit het onderzoek. Deelnemers die water uit een cocktailglas dronken of zoals katten en honden uit een bak, vonden het drinken van water veel leuker dan normaal. Dus, iemand chocolademousse met een rietje…?

viva zomerdeal

VIVA's Lise gelooft in een poederroze planeet ergens hier ver, ver vandaan, waar Justin Bieber en Idris Elba samen president zijn en het altijd glitter giet. Zolang die planeet nog niet gevonden is, houdt Lise zich bezig met millennial perikelen en entertainment. Véél entertainment. Wil je me volgen op insta? @lisejasmijn, dan kan ik ook zien wie jij bent.