Dít bizarre ingrediënt geeft je roze koek haar kleur

roze koek

Een roze koek is een snack waar we altijd wel wakker voor gemaakt kunnen worden. Alleen al om de kleur; if it’s pink, we need it! We gingen er gemakshalve altijd maar vanuit dat de roze kleur met kleurstoffen gemaakt werd, maar niet is minder waar. Het ingrediënt is namelijk een stuk minder smakelijk dan dat. Wij hoeven geen roze koeken meer…

De waarheid op tafel

Ben je klaar voor de bittere waarheid? Wees gewaarschuwd: je gaat er niet heel blij van worden. Misschien is het zelfs zo dat ook jouw liefde voor de roze koek plots gaat liggen, nadat je weet hoe die knalroze kleur tot stand is gekomen.

Luizenbloed

De zoete glazuurlaag op de koek wordt gemaakt van karmijn, ook wel E-120 genoemd. Dit staat gewoon op de verpakking vermeld, dus het is niet zo dat er een geheim van dit ingrediënt wordt gemaakt. Maar dit E-nummer staat niet voor een onschuldige kleurstof, want in werkelijkheid staat het voor het bloed (!!!) van schildluizen. Van luízen!

Hoe dan?!

Het bloed wordt van de luizen verkregen door ze eerst te laten drogen in de brandende zon. Daarna wordt de kleurstof uit de ruggen van de schildluizen geperst. Sta je nu me je oren te klapperen? Het wordt nog erger. Want ook M&M’s, rode lippenstift en zelfs Fristi krijgt zijn kleur door luizenbloed. Getverderrie!

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Beeld ANP