De beste risotto van de stad

Jarenlang dacht ik dat het een enorm lastige klus was om een goede risotto in elkaar te draaien. Better safe than sorry, zeg ik altijd maar, dus hield ik het bij gerechten waarvan ik zeker wist dat ik mijn gasten niet teleur zou stellen. Maar soms is het gewoon leuk om iets nieuws te proberen en heel af en toe ook iets waarvan ik denk dat het moeilijk is.

Het blijkt gelukkig allemaal mee te vallen. Een risotto slaagt altijd, áls je er maar genoeg aandacht aan besteedt. Zie het als een vorm van meditatie. Met deze risotto van Gordon Ramsey, genoeg aandacht én liefde kan het niet anders dan dat je je gasten verrast.

Vorige week kreeg in bezoek. Op het menu stond pompoensoep en risotto. ‘s Morgens ging ik al naar de markt en aan het eind van de middag, vlak voordat mijn bezoek arriveerde, had ik pas de mogelijkheid om naar de supermarkt te gaan. Het essentiële ingredient: risottorijst, was uitverkocht. Drie supermarkten later was ik nog steeds geen risotto rijker, terwijl mijn bezoek al voor de deur stond…

De visite nam met een wijntje en olijven plaats op de bank, waarna ik een laatste poging deed om risotto te vinden. Op naar dat ene Italiaanse delicatesse zaakje, waar ik altijd langsreed maar nog nooit iets had gekocht. De rolgordijnen waren al naar beneden, maar er brandde nog licht… Op dat moment ging de deur open en ja hoor, ik kon nog daar nog wel risotto krijgen. Arborio risotto ver te verstaan. Een stuk duurder dan de risotto van de supermarkt, maar ik kwam wel met de beste risotto van Amsterdam thuis!

Risotto met paddestoelen

Ingrediënten:

 • 750 ml groentebouillon
 • 3 eetlepels olijfolie
 • 2 grote sjalotten, fijngesnipperd
 • 2 stengels bleekselderij, in dunne plakken
 • 200 g risottorijst
 • 1 klein glas droge witte wijn
 • 1 theelepel gemalen korianderzaad
 • 100 g oesterzwammen, in plakken
 • 100 g cantharellen, eekhoorntjesbrood of andere wilde paddenstoelen
 • 2 eetlepels mascarpone of crème fraîche
 • 1 eetlepel kervel of bieslook, gehakt
 • 2 eetlepels Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding:

Breng de bouillon in een pan aan de kook en laat hem zachtjes pruttelen. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een hoge pan, voeg de sjalotten toe en bak ze in 2-3 minuten glazig. Voeg de bleekselderij toe en bak nog 2 minuten. Roer de rijst erdoor en bak nog 2 minuten. Schenk de wijn erbij en kook tot hij is opgenomen. Voeg 1 soeplepel hete bouillon en het korianderzaad toe en kook al roerend tot het vocht is opgenomen. Voeg 1 soeplepel bouillon toe en kook al roerend tot de bouillon is opgenomen. Herhaal tot de rijst beetgaar is. De risotto hoort erg vochtig en romig te zijn. Breng hem op smaak met zout en peper. Verhit de rest van de olijfolie in een pan, voeg de paddenstoelen (in plakken) toe en bak ze regelmatig roerend tot ze zacht zijn. Roer ze door de risotto. Roer de mascarpone door de risotto en verdeel deze over voorverwarmde borden. Strooi kervel en Parmezaanse kaas erover en serveer.

Persoonlijk vind ik het lekker om er extra Parmezaanse kaas en wijn door te doen. Een beetje improviseren kan geen kwaad!

CC foto: www.maitse.tv’s