Dikkie Dik-alert? Zo blijft je kat op gewicht

Stukje kaas hier, crackertje daar: ruim 30% van de katten en honden in Nederland is (veel) te dik. Net als Mika, de poes van VIVA’s Patricia. En wat blijkt: dat is niet zonder risico’s.

Mika is te dik en dat is mijn schuld. Ik ben haar feeder. Elke keer als ze tijdens het avondeten op de stoel tegenover me springt en me smekend aankijkt, geef ik haar wat. Alleen eten is maar ongezellig, toch? Dus ja hoor, daar gaat weer een stukje stokbrood of plakje rookworst. En als toetje mag ze best mijn bakje vla uitlikken. Zo ben ik.

Ach, dat kilootje

En dat Mika een Bourgondiër is, is te zien. Als ik haar aai, voel ik geen ribben. En als ze loopt, bungelt er een rolletje vet onder haar buik vrolijk heen en weer. Tijd voor de weegschaal dus. Mika is in één jaar ruim een kilo aangekomen. Valt mee, hoor ik je denken. Maar volgens Royal Canin staat één kilo bij een kat gelijk aan ruim zestien kilo bij een mens (van vijfenzestig kilo). Inderdaad: beeld jezelf even in, mét dat extra gewicht. Dat kan toch niet gezond zijn?

Eén kilo aankomen bij een kat staat gelijk aan ruim zestien kilo bij een mens

foto 2Niks te snacken

Dat is het ook niet, zo blijkt. Katten en honden met overgewicht kunnen last krijgen van suikerziekte, bewegingsproblemen, gewrichtsaandoeningen, slechte huid- en vachtconditie en hart- en ademhalingsproblemen. Waardoor, zo lees ik op de site, ze minder lang leven. Shit! Ik schrik zo erg dat ik Mika’s eetpatroon drastisch omgooi. Alle miauwtjes, kopjes en smekende kraaloogjes ten spijt: geen snacks meer voor Mika. Gelukkig druipt ze na een tijdje af. Even dan, want op avond twee probeert ze het natuurlijk weer. En drie. En vier. Jammer dan, ik hou mijn poot stijf. Want liever een iets minder verwende Mika in huis, dan helemaal geen Mika.

Herkenbaar?

Ook zo’n lekkerbek in huis? Test of je hond (hier) of kat (hier) te dik is.