Dit doet kurkuma allemaal voor je lichaam

kurkuma

Je kan geen gezond recept meer opzoeken, of kurkuma staat bij de ingrediëntenlijst. Maar wat is het kruid eigenlijk precies, en waar is het goed voor?

Het kruid wordt vooral in India gebruikt om gerechten meer kleur en smaak te geven. Kurkuma wordt ook wel geelwortel genoemd en hartstikke goed voor je lichaam.

  • Als je wat wilt afvallen is het slim om kurkuma aan je gerechten toe te voegen. Geelwortel stimuleert vetverbranding, stimuleert de spijsvertering, versnelt de stofwisseling waardoor vetten in de bloedbaan vermindert worden én remt de groei van vetweefsel.
  • Kurkuma kan werken als antidepressiva, doordat het kruid de productie van neurotransmitters helpt stimuleren. Deze serotine en dopamine kunnen depressies helpen bestrijden, zo blijkt uit meerdere wetenschappelijke studies. Je antidepressiva vervangen voor het kruid is geen goed idee, maar je kan het er wel naast gebruiken.
  • Door de ontstekingsremmende eigenschappen en de antioxidanten die in kurkuma zitten, heeft het een ontgiftende werking op je lichaam. Je lichaam wordt schoongemaakt doordat schadelijke stoffen uit je lever worden verwijderd. Hierdoor komt je stofwisseling (weer) in balans.
  • Het kruid kan ervoor zorgen dat je hoge bloeddruk wordt verlaagd. Kurkuma helpt bij het reinigen van het bloed en is daardoor ook goed voor je huid.

Hoe je kurkuma kan gebruiken? Voeg het toe aan je zelfgemaakte curry’s, groente- en visgerechten of lasagne. Je kan het ook mengen met heet water en citroen voor een goeie oppepper.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale lente-aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron Ze.nl | Beeld Shutterstock