Dit zijn de foodtrends van 2017

poke bowls

Naast de trends op het gebied van sex speelt er dit jaar ook een hoop in foodie-land. Check hier de eettrends van 2017.

1. Spicy

Sriracha, hete salsa’s van chipotle of habanero… De pittige sauzen waren in 2016 al niet aan te slepen en deze trend zet in 2017 door. En nee, het zijn niet meer alleen de hippe foodfestivals waar deze producten worden gebruikt: we willen ze allemaal in ons keukenkastje hebben staan!

2. De maaltijdbox

We willen gezond en vers eten, maar het moet niet te ingewikkeld worden. Het succes van de maaltijdbox is dan ook snel verklaard: je hoeft niet meer na te denken over wat je vanavond gaat eten.

3. Bier voor iedereen

Bier drinken mannelijk? Nee hoor, inmiddels drinken vrouwen net zo lief een biertje als mannen. Waar deze trend vandaan komt? Onze liefde voor ambachtelijke producten. De kleine brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond en er bestaan zelfs speciale bierfestivals. Ode aan het (speciaal)biertje!

4. Nog ambachtelijker

Waar we in 2016 al druk in de weer waren met het branden van onze eigen koffie, gaan we in 2017 nog een stapje verder. Bouillon trekken van botten, zelf pizza bakken, je eigen brood maken: we gaan nog meer back to basics en maken het liefst zo veel mogelijk zelf.

De eenvoud van goed, stevig brood dat net uit de oven komt geeft ons een veilig en huiselijk gevoel. Precies wat we nodig hebben in deze roerige tijden.

5. Groenten in de hoofdrol

Ein-de-lijk wint de vegetarische keuken terrein in culi-land. Steeds meer restaurants vervangen de ietwat sneue salade naast je friet en het stukje vlees voor een volwaardig groentegerecht. En het gaat verder: groenten duiken steeds vaker op als smaakvol hoofdgerecht, waardoor zelfs niet-vegetariërs hun stukje vlees of vis niet missen.

6. Vegan

Minder vlees eten is goed voor het milieu, dierenwelzijn én voor onszelf. Hoewel het niet nodig is om ineens streng veganistisch te gaan eten, schrappen we dierlijke producten steeds vaker van ‘t menu.

En áls we vlees eten, kiezen we voor goede kwaliteit in alle opzichten: de dieren moeten op diervriendelijke wijze zijn grootgebracht en liefst (plantaardige) voeding zonder antibiotica en hormonen hebben gekregen.

7. Poké bowl

Overgewaaid uit Amerika, een hit op Instagram en we maken ‘m ook steeds vaker thuis: de poké bowl (spreek uit: pokee). Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: poké is een Hawaiaanse manier van vis snijden en marineren.

In feite is het een kom (bowl) gevuld met allerlei soorten groenten, gesneden vis (poké) en een zelfgemaakte dressing van bijvoorbeeld sojasaus, gember en limoensap. Verrassend lekker, makkelijk én gezond!

8. De hele dag ontbijten

Ontbijt als avondeten? We vinden het inmiddels doodnormaal. En dan geen boterham met kaas, nee we gaan in 2017 voor shakshuka, nasi goreng en zelfgemaakte hagelslag.

CookLoveShare schreef al eerder dat een goed ontbijt geen tijd kent en culinair trendjournalist en foodfotograaf Denise Kortlever schreef er zelfs een heel boek over: All Day Breakfast. Wij worden heel blij van deze trend!

9. Doe maar gewoon

De filosofie van je oma is zo gek nog niet: doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Na alle extreme gezondheidshypes van de afgelopen jaren gaan we weer terug naar het oude adagium: eet gevarieerd en vooral matig.

We gaan van superfood naar gewoon, goed eten én we eisen steeds vaker dat gezondheidsclaims wetenschappelijk onderbouwd zijn. We blijven hongerig naar informatie over voeding, maar: wat goed voor ons is beslissen we lekker zélf.

Bronnen CookLoveShare, Libelle
Beeld iStock
Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.