Fairtrade recept: rijsttaart met roerbakgroenten en cassave

Fairtrade producten: je ziet ze steeds meer, maar je loopt er misschien toch langs als je door de supermarkt struint. Het is wat duurder en die meerprijs, gaat die eigenlijk wel naar de boeren die de producten maken? Journalist Esma reisde vorige maand af naar Thailand om dat met eigen ogen te ontdekken. Haar hele verhaal lees je in VIVA 21 die vanaf 14 mei in de winkels ligt, maar wij kunnen alvast verklappen: fairtrade producten kopen heeft zeker zin. De boeren die deze producten maken krijgen een gegarandeerde minimumprijs voor hun oogst en een ontwikkelingspremie. En, ook niet onbelangrijk: de producten zijn heel goed van kwaliteit en je kunt er heerlijke dingen mee maken. Zoals deze goddelijke rijsttaart met groenten en cassave.

Fairtrade rijsttaart met roerbakgroenten en cassave

Bereidingstijd: ca. 20 minuten (excl. 20 minuten oventijd)
Voor 4 personen: 400 g fairtrade Pandanrijst • 4 el fairtrade olijfolie • 200 g hamblokjes (of kipreepjes) • 3 el fairtrade Rode Curry Kruidenpasta • 2 eieren • fairtrade zout (uit molen) • 2 teentjes knoflook, gepeld • ca. 800 g roerbakgroenten naar keuze • fairtrade peper (molen) • 1 zak cassavechips Extra nodig: bakpapier, ovenbestendige pan/ springvorm met een doorsnede van ca. 22-24 cm.

Verwarm de oven voor op 180°C. Bereid de fairtrade rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking, giet af en laat nog even droog stomen. Je hebt nu ca. 800 gram gekookte rijst. Verhit 2 eetlepels fairtrade olie in een koekenpan en bak de hamblokjes. Voeg de currypasta toe en fruit even mee. Klop de eieren los. Maak de rijst los met behulp van een vork. Meng ham-curryblokjes door de rijst.

Voeg zout bij het losgeklopte ei en giet bij het rijstmengsel. Meng alles goed door elkaar. Bedek de bodem en opstaande rand van een springvorm of ovenbestendige pan met bakpapier en bestrijk het bakpapier met olie. Voeg het rijstmengsel toe en druk met de bolle kant van een lepel stevig aan. Plaats circa 20 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. Verhit intussen de rest van de olie in een wok en voeg roerbakgroenten toe. Pers de teentjes knoflook er boven uit.

Wok de roerbakgroenten in de aangegeven tijd op de verpakking beetgaar en breng op smaak met fairtrade zout en peper. Stort de rijsttaart op een plat bord en snij in punten. Serveer de taartpuntjes bij de gewokte groenten. Lekker met cassave. Eet smakelijk!

Recept: Gees van Ssperen, servies verkrijgbaar bij wereldwinkels
Fotografie: Eric van Lokven