Food cravings? Dit kun je eraan doen

food cravings

We hebben er allemaal weleens last van. Een intense  food craving naar iets zoets of hartigs, soms op de meest random momenten. Vaak is het niet eens echt honger, maar heb je gewoon zin om ergens op te kauwen – puur uit verveling. Op dat moment is het misschien fijn, maar het helpt niet echt bij het afvallen. We zijn dan ook minder blij als we ’s avonds op de weegschaal gaan staan. Maar waardoor worden deze eetbuien door veroorzaakt? En wat kun je het beste eten wanneer je last hebt van zo’n snack attack? Leer met de volgende tips je food cravings beter onder controle te houden.

Regelmaat: Het begint al bij het ontbijt. Wanneer je je ontbijtje regelmatig skipt zal je meer last hebben van eetbuien en leert je lichaam geen controle te houden over het verzadigingsgevoel in je maag. Ook is het belangrijk om op regelmatige tijden te eten.

Plan your meals: Maak voor jezelf een plan wat je de volgende dag wilt eten en maak het (voor zover dit kan) alvast klaar. Leer food preppen, sla handige meeneem bakjes in en bedenk fijne receptjes om mee te nemen. Zo

Controle: Vaak is het moeilijk om te zeggen of je echt trek hebt, of eet uit verveling, stress of emotie. De volgende keer als je naar de ongezonde snacks grijpt: neem dan eens een minuutje voor jezelf om te overdenken of je echt trek hebt.

Inkopen doen: Gezond eten begint al met de juiste inkopen doen. Wanneer je alleen maar chips en chocola in huis hebt, is het natuurlijk moeilijk om daar tijdens je food cravings vanaf te blijven. Koop kilo’s groenten en fruit in op de markt en probeer hier zoveel mogelijk in te variëren.

Maak gezonde keuzes: Zorg dat je altijd gezonde snackjes bij je hebt. Zo ben je nooit afhankelijk van snoepautomaten, snackbars of andere verleidingen.

Balance is the key: Wist je dat je lichaam dorst heel makkelijk kan verwarren met een hongergevoel? Zorg dus dat je gedurende de dag goed gehydrateerd blijft en genoeg drinkt. Drink voortaan een glas water als je snack eetbuien hebt, en bedenk of je echt dan nog steeds trek hebt.

Schrijf het op:
 Ook kan het opschrijven van je eten zorgen voor een hele nieuwe insteek. Sceptisch? Don’t be! Het opschrijven van wat je allemaal eet kan confronterend werken, wat soms best goed is. Je bent je meer bewust van wat je allemaal in je mond stopt en ook op welke momenten.

Zoek afleiding: Maak een wandeling, ga lekker sporten of neem een bad. Wanneer je food cravingspuur op verveling of emotie zijn gebaseerd, zul je merken dat deze na het zoeken van afleiding vaak is verdwenen.

Chocolate cravings

Chocolade is toch wel de grootste guilty pleasure onder ons vrouwen. Wanneer we niet lekker in ons vel zitten, verdrietig zijn of als het de tijd van de maand is: chocolate helps. Maar wat blijkt? Wanneer jij een intense trek hebt in chocolade, schreeuwt je lichaam eigenlijk om magnesium! Magnesium wordt ook wel het relaxmiddel genoemd, omdat een tekort hieraan zorgt voor irritaties, slapeloosheid, angst gevoelens en een te hoge bloeddruk. Logisch dat je je dan een stuk beter voelt na het eten van chocolade. Maar chocolade is niet de belangrijkste magnesium bron. Zo kun je deze voedingsstof veel beter halen uit noten en zaden, vis en bladgroenten; deze dingen zijn ook nog eens veel gezonder voor je, waardoor we niet schrikken als we op de weegschaal staan. Winning!

Waar heb je trek in?

Heb je trek in suiker?

Dan heeft je lichaam dus eigenlijk een behoefte aan:

  • Fosfor: uit kip, vlees, vis, eieren, zuivel, noten, peulvruchten en granen
  • Zwavel: uit cranberries, mierikswortel, bloemkool, broccoli en kool
  • Tryptofaan: uit bananen, kaas, lamsvlees, lever, rozijnen, zoete aardappel en spinazie

Heb je behoefte aan koolhydraten?

Dan heeft je lichaam een tekort aan:
Stikstof. Haal dit uit voeding met veel eiwitten; zoals vlees, vis, noten en bonen.

Heb je behoefte aan vet?

Dan heeft je lichaam een tekort aan:
Calcium. Haal dit uit melk, kaas, yoghurt, peulvruchten, broccoli, en bladgroenten.

Bij zoute trek? 

Dan heeft je lichaam eigenlijk een tekort aan:
Chloride. Haal dit uit vis of geitenmelk. Of je lichaam heeft behoefte aan silicium. Dit kun je halen uit noten en zaden en probeer de slechte koolhydraten – die afkomstig zijn uit witbrood, pasta en rijst – te vermijden.

Heb je last van algemene eetbuien?
Dan heb je eigenlijk tryptofaan (kaas, lam, lever, rozijnen, zoete aardappel en spinazie) of tyrosine nodig. Eet hiervoor meer sinaasappel, groene en rode vruchten en groenten en vitamine C.

Beeld: Unsplash