Foodfotograaf Maaike: ‘Die lekker uitziende, zomerse sorbet werd gemaakt van frituurvet, poedersuiker en kleurstof’

Maaike van haaster foodfotografie

Fotografen zouden de raarste fratsen uithalen om het eten op foto’s er mooi uit te laten zien. Siroop op pannenkoeken zou vaak motorolie zijn en hamburgers zitten vaak vol stukjes karton en satéprikkers om ‘m rechtop te laten staan. Say what?! Wij vragen aan foodfotograaf Maaike van Haaster hoe ze gerechten nou écht mooi op beeld krijgt.

Hoe lekker het ook is: wanneer we zelf een foto van ons eten maken, ziet het er vaak een stuk minder smakelijk uit. Dat is dan ook de grote uitdaging bij foodfotografie, legt Maaike uit. ‘Door gedetailleerd te werken en de juiste belichting, sfeer, styling en diepte toe te passen, probeer je een gerecht nog lekkerder te maken dan het al is,’ vertelt ze. ‘Met een gepassioneerd team bestaande uit een stylist, kok, receptuurontwikkelaar en ik als fotograaf werken we samen op de vierkante millimeter tot alle details en het totaalbeeld kloppen: elke kruimel naast een stuk taart is heel bedacht neergelegd.’

Een mooi stuk vlees is vaak dichtgeschroeid met een verfbrander

Trucjes

Dat er weinig aan het toeval wordt overgelaten bij fotografie begrijpen we, maar hoe zit het met alle viezige trucs waarvan wordt beweerd dat ze gebruikt zijn wanneer je een stapel pannenkoeken of een goddelijke hamburger op een foto ziet? ‘Dat er motorolie in plaats van stroop zou worden gebruikt, heb ik nog nooit gehoord maar is natuurlijk een aantal trucjes om bepaalde gerechten net iets mooier te maken dan ze in werkelijkheid zijn,’ vertelt Maaike. ‘Om te voorkomen dat een zomerse sorbet smelt voordat hij is gefotografeerd, maken we ijs van een mengsel van frituurvet, poedersuiker en kleurstof. Je verwacht het niet, maar dat ziet er superlekker uit. Een mooi stuk gegrild vlees is vaak dichtgeschroeid met een verfbrander en we gebruiken meestal verborgen satéprikkers en spelden om bijvoorbeeld een broodje hamburger mooi rechtop te laten staan. Het is wel altijd belangrijk dit duidelijk te communiceren aan het hele team, voordat iemand er tijdens de lunch ineens een hap uit neemt, haha.’

Proeven

De meeste gerechten die Maaike fotografeert zijn echt – uitzonderingen zoals de sorbet daargelaten. ‘Vaak proeven we de gerechten zelfs op de set omdat de receptuurontwikkelaar dan gelijk kan aanpassen waar nodig.’ Klinkt wat ons betreft als een droomjob. ‘Ja, proeven is een van de leuke dingen van foodfotografie. Maar dus altijd wel even checken of gerecht ook echt is wat het lijkt, voordat je een hap frituurvet neemt.’

Mijn hele thuisstudio hangt vol met reflectieschermen en lampen voor een kom yoghurt

Belichting

Daarnaast is juiste belichting creëren key in foodfotografie, legt Maaike uit. ‘Ik werk voor culinaire producties vaak vanuit mijn thuisstudio. De hele ruimte hangt dan vol met reflectieschermen en lampen, en dat om bijvoorbeeld een kom yoghurt op de foto te zetten. In de winter, als het buiten donker is, fotograferen we weleens een ontbijt met de sfeer van zomers ochtendlicht. Of we maken juist foto’s van een kerstdiner bij avondsfeer wanneer het hoogzomer is. Daar is heel wat voor nodig.’ Met de juiste setting en combinatie is elk gerecht mooi te fotograferen, en dat is wat foodfotografie volgens Maaike juist ook zo leuk maakt. ‘Alleen sommige gerechten hebben iets meer nodig. Bijvoorbeeld een bord havermout. Dat is een beige massa, maar de havermout in combinatie met glanzende honing, vers fruit en een geroosterde noten zorgt voor contrast. Daarmee haal je een heel gerecht op.’

Styling

Naast de trucjes en de belichting is natuurlijk ook styling een belangrijk aspect van foodfotografie. ‘Stylingitems zoals servies en bestek en onder- en achtergronden spelen een belangrijke rol om gerechten het mooist tot hun recht te laten komen,’ vertelt Maaike. Daarnaast kan je styling ook gebruiken om een thema neer te zetten. ‘Een paar cocktails op een bamboe-ondergrond met een palmblad op de achtergrond zorgt gelijk voor een tropisch tintje.’

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Met dank aan Maaike van Haaster | Food foto’s Maaike van Haaster | Portretfoto Nigel van der Horst