Gezond eten wordt een makkie met deze 3 lekkere recepten

gezond-eten

Wil je wel gezond(er) eten, maar vind je het lastig? Met deze recepten vol groente wordt het een makkie.

Romainesla, komkommer, erwtjes en munt

Voor 2 personen

  • 100 g dop- of tuinerwten, uit de vriezer
  • 2 kropjes baby romainesla
  • 1 middelgrote komkommer
  • handvol muntblaadjes
  • 6 el yoghurt
  • 1 el extra vergine olijfolie
  • mespuntje knoflook (ca. ¼ teentje), geperst of fijngeraspt
  • sap van ½ limoen

Doe de erwtjes in een pan, schenk er kokend water over en breng weer aan de kook. Giet ze dan af, spoel ze af met koud water en zet apart. Snijd de sla overdwars in stukjes van 1 tot 2 cm. Leg ze op een bord. Halveer de komkommer. Snijd een helft in de lengte in vieren en dan in stukjes van 1 tot 2 cm. Voeg ze toe aan de sla.

Strooi de erwtjes en munt erover. Rasp de rest van de komkommer in een kom en voeg de yoghurt, olijfolie, knoflook, het limoensap en wat zout en peper toe. Roer door elkaar en schep de dressing over de salade. Maal er wat extra peper over en serveer.

Rodekool, wortel en mandarijnen met rozijnen en walnoten

Voor 4 personen

  • 250 tot 300 g rodekool (½ kleine kool, of  ¼ grote)
  • 75 g rozijnen
  • 2 el troebele appelciderazijn
  • 4 mandarijnen
  • 3 middelgrote wortels (200 tot 250 g in totaal)
  • 100 g walnoten, heel grof gehakt
  • extra vergine olijfolie, voor eroverheen (optioneel)

Verwijder de stronk uit de rodekool en snijd de kool met een heel scherp mes of keukenmachine in zo dun mogelijke reepjes. Doe deze in een schaal. Voeg de rozijnen en appelciderazijn toe aan de kool. Knijp er een mandarijn boven uit en voeg een snuf zout en wat versgemalen zwarte peper toe. Schep alles door elkaar en laat 15 tot 20 minuten rusten.

Hierdoor wordt de kool zachter en de rozijnen voller. Rasp de wortels grof en verdeel ze over een grote platte schaal. Schep de kool en rozijnen nog een keer om en schep ze op de wortels. Schenk het sap uit de schaal eroverheen.

Pel de overgebleven mandarijnen en snijd ze met een heel scherp mes in plakjes van 1cm dik (het is niet erg als de plakjes uit elkaar vallen). Leg de mandarijnplakjes op de kool en strooi de stukjes walnoot erover. Besprenkel eventueel met een straaltje extra vergine olijfolie en serveer.

Groenteroerbak met noedels

Voor 2 personen

  • 75 tot 100 g volkoren-, boekweit- of zilvervliesrijstnoedels
  • plantaardige olie, om in te bakken
  • 1 grote of 2 middelgrote wortels, in dunne plakjes
  • 1 kleine stronk broccoli, in roosjes, stronk fijngesneden
  • ½ kleine witte- of groenekool, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • bosje lente-uitjes, uiteinden eraf, diagonaal in stukjes
  • ½ tot 1 verse rode of groene chilipeper, fijngesneden (zonder zaadjes als je niet van pittig houdt), of een snufje chilivlokken
  • handvol gekookte linzen of blokjes tofu (optioneel)
  • 1 tot 2 el tamari of sojasaus
  • scheutje geroosterde sesamolie (optioneel)
  • 1 limoen of citroen

Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking, spoel ze goed af onder de koude kraan, schep er een paar druppels olie door en zet apart. Verhit circa ½ eetlepel plantaardige olie in een grote wok of koekenpan op hoog vuur. Voeg als de olie erg heet is de wortel(s) en broccoli toe en bak 3 tot 4 minuten.

Blijf goed roeren, tot ze kleur krijgen en gaar worden maar nog wel wat bite hebben. Schep in een kom. Schenk meer olie in de pan en bak de kool een paar minuten; blijf goed roeren. Houd het vuur hoog en laat de kool donkere plekjes krijgen. Bak de knoflook, lente-ui en chili een minuut mee. Voeg de wortel en broccoli weer toe aan de wok, met de noedels en eventueel de linzen of tofu. Schep 2 minuten door elkaar tot alles heet is.

Draai het vuur uit en besprenkel de roerbak met de tamari of sojasaus, eventueel sesamolie, en een flinke kneep limoen- of citroensap. Schep in twee grote, warme kommen en serveer meteen, eventueel met wat extra limoen- of citroensap erover.

Groen licht

Steeds meer mensen proberen voedzamer te eten, maar in de praktijk blijkt dit zo makkelijk nog niet. De Britse tv-kok Hugh Fearnley-Whittingstall richt zich in Eten als de beste! daarom op gezonde én lekkere voeding. Aan de hand van zeven simpele basisprincipes leert hij je alles wat je moet weten
en met de honderd fijne recepten (vega, vis en vlees) kun je direct aan de slag.
€ 27,99 Uitgeverij BechtOp de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Productie Michelle Wolfkamp | Tekst Hugh Fearnley-Whittingstall | Foto’s Simon Wheeler, GettyImages