Ja, echt: in deze producten zit meer suiker dan een donut

donut suiker

Je hoeft niemand te vertellen dat in een donut veel suiker zit. En dat je geen pak stroopwafels, vier cupcakes en een hele reep chocolade naar binnen moet werken als je af wilt vallen, snapt ook iedereen. Maar wist je dat er in heel veel hartige producten nog meer suiker zit dan in een donut?

Tekst CookLoveShare | Beeld iStock

Suiker is een stiekeme vijand. Het zit namelijk niet alleen in zoet lekkers, maar juist ook in veel hartige producten. Suiker is overal. Als je bewerkt en verpakt voedsel koopt, kun je er de donder op zeggen dat het erin zit. Je zou denken dat het qua suiker niet veel ongezonder kan dan met een geglazuurde donut, maar surprise: dat kan wel degelijk.

Geglazuurde donut

In een geglazuurde donut zit 10 gram suiker. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan niet meer dan 25 gram suiker per dag binnen te krijgen. Nederlanders krijgen zo’n 2 tot 3 keer die aanbevolen hoeveelheid binnen.Te veel suiker zorgt niet alleen voor overgewicht, maar vergroot ook het risico op hartklachten, diabetes en zelfs depressie. Heel goed als je steevast traktaties en toetjes afslaat, maar als je écht op je suikerinname wilt letten, moet je eigenlijk ook alle verpakkingen in de supermarkt bestuderen.

Om het alvast wat makkelijker te maken hebben we 12 producten op een rij gezet waarin (per portie of eenheid) meer suiker zit dan de 10 gram die de gemiddelde donut bevat.

 1. Quaker instant havermout golden syrup – 11 gram
 2. Een bakje frozen yoghurt in chocoladesmaak – 12 gram
 3. Een Whopper van Burger King – 12 gram
 4. De Meatball Marinara van Subway – 12 gram
 5. De mueslireep met fruit, noten, amandelen en kokos van Kind – 13 gram
 6. Koolsla van Kentucky Fried Chicken – 14 gram
 7.  Griekse yoghurt met blauwe bessen, 0% vet van Chobani – 15 gram
 8.  Tomatensoep van Campbell’s – 15 gram
 9. Raisin Bran ontbijtgranen van Kellog’s – 17 gram
 10. Tropisch fruit uit blik van Dole – 20 gram
 11. Een tall light caramel frappuccino van Starbucks – 22 gram
 12. Een blikje cola – 39 gram

Tja, dan kunnen we bijna net zo goed die donut maar pakken…