International Hamburger Day: Een ode aan de hamburger

hamburger

Speciaal voor International Hamburger Day brengt VIVA’s Katy een ode aan de hamburger.

Met felroze stift heb ik deze dag omcirkeld in mijn agenda. Wéken kijk ik er al naar uit, wat zeg ik: maanden! Een hele dag ongegeneerd genieten van het beste voedsel ooit bedacht. Schaamteloos extra saus bovenop die burger kwakken. Zorgeloos lachen terwijl de sesamzaadjes tussen m’n tanden zitten. De hele dag genieten van de smaak van gele cheddarkaas in m’n mond. Ja, op International Hamburger Day heb ik zó gewacht.

Online vliegen de recepten van gezonde varianten van de hamburger me om de oren, maar warm of koud word ik er niet van. Een burger van kikkererwten, het broodje vervangen door portobello’s, een ‘saus’ gemaakt van avocado, die mensen hebben overduidelijk geen (cheddar)kaas gegeten van een ECHTE burger. Een echte hamburger, waarbij het sap uit het rundergehakt loopt zodra je je tanden erin zet, waarbij de sesamzaadjes als een perfecte polkadot verdeeld zitten op het broodje, waarbij het contrast van frisse tomaat en augurk met cheddarkaas zo geniaal is dat het proeft alsof er een engeltje op je tong piest, waarbij de saus tussen je mondhoeken zit wanneer je een hap uit het midden neemt en waarvan je baalt zodra ‘ie op is, ondanks dat je geen boe of bah meer kunt zeggen. En dat ook beter niet kán doen, vanwege de overload aan uien die op je zojuist verorberde maaltijd zaten.  Zo’n hamburger, ja, dan zou ik willen dat het iedere dag International Hamburger Day is.