Kerstborrel? Zo stop je die bitterbal netjes in je mond

bitterbalfestival

Kerstborrel op je werk? Nieuwjaarsreceptie? Dat soort gelegenheden gaat vaak gepaard met de nodige hapjes, waarbij de bitterbal meestal favoriet is. Maar hoe werk je die een beetje netjes weg?

Volgens etiquettedeskundige Jan Jaap van Weering eet je een bitterbal als volgt: eet eerst het kapje eraf en laat de bal afkoelen. Stop ‘m vervolgens in een keer in je mond. Daarbij geldt ook: ‘je mag de bitterbal één keer in de mosterd dopen, niet vaker,’ zo zegt de etiquettecoach tegen NU.nl.

Etiquettedeskundige Anouk van Eekelen sluit zich daarbij aan, maar heeft ook nog een andere handige tip. ‘Eet de bal wel gewoon met je handen. Zo’n prikker is heel onhandig. Daar glijden ze alleen maar vanaf,’ vertelt ze aan OmroepWest. Ook is het verstandig om de bitterbal met je linkerhand te verorberen. ‘Eet met links. Bij een zakelijke omgeving moet je nog wel eens wat handen schudden, en dat doe je met rechts. Een vette hand is natuurlijk niet erg fijn.’

Het is overigens niet alleen belangrijk hoe je iets eet, maar ook wat je eet. ‘Als je nog bepaalde mensen wil spreken, is het raadzaam geen dingen te eten waarvan je uit je mond gaat ruiken, zoals haring,’ aldus Van Weering.

Wil je niets meer missen van VIVA? Neem een abonnement. Profiteer nú van onze speciale aanbieding: 10 nummers voor slechts €10.

Bron NU.nl, OmroepWest | Beeld Sanoma Beeldbank