Recept van de week: koolsla met ananas en pinda’s

koolsla met ananas

Duurt het je te lang voordat de zomer losbarst? Trakteer jezelf op een portie exotica met deze koosla uit de Caraiben.

Voor 4 tot 6 personen: ½ grote rodekool, in repen, 15 min. in koud water geweekt • ½ kleine witte ui, in dunne reepjes • 1 grote wortel, geschild en in vieren, vervolgens in de lengte in repen • 1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd en in dunne ringetjes • 150 g verse ananas, kern verwijderd en in kleine blokjes 
• snufje cayennepeper • snufje paprika-poeder • snufje gedroogde oregano • 3-6 el mayonaise • een handvol pinda’s, geroosterd en grof gehakt • 1 el korianderblad, grof gehakt • zeezout en versge-malen zwarte peper

Doe de rodekool, ui en wortel in een vergiet, 
bestrooi met zeezout en laat 1 uur staan. Druk overtollig vocht voorzichtig uit de groenten en doe in een schaal. Meng de chilipeper en ananas erdoor. Meng de cayennepeper, het paprikapoeder en de oregano met 3 eetlepels mayonaise. Schep het mengsel door de koolsla en zorg ervoor dat alles goed is bedekt. Voeg eventueel meer mayonaise toe, tot de koolsla de gewenste romigheid heeft. Breng op smaak met zeezout 
en zwarte peper en roer nog een keer door. Strooi de pinda’s en de koriander erover.

Summer fling

Als je opgroeit in tropisch Trinidad, komt de Caraïbische way 
of life vanzelf in je 
pan terecht. Jeugd-herinneringen van Shivi Ramoutar bestaan vooral uit lachende mensen, muziek en vooral fantastisch eten. Ze nam de smaken uit haar jeugd mee naar Engeland waar ze als pop-up chef eten kookte dat zich nog het beste laat omschrijven als hedendaags Caraïbisch. In haar boek vind je recepten waarin exotische sma-ken als kokos, pepers en specerijen-mengsels de hoofdrol spelen. Feesteten dat je ernstig doet verlangen naar de zomer.

Recepten uit de Cariben door Shivi Ramoutar (Uitgeverij Good Cook, € 24,95, vanaf 
11 mei verkrijgbaar in de 
boekwinkel)

Benieuwd naar de recepten voor callaloo en tarte tatin van banaan? Je kunt VIVA 18 online bestellen.