De kracht van Twitter: klacht over product leidt tot run op Israëlische HEMA-wijn

Israëlische wijn hema

Een kritische tweet over de Israëlische wijn die in de HEMA-schappen ligt, heeft onbedoeld geleid tot een run op het product. De Hadar-wijn is in sommige filialen helemaal uitverkocht.

Het begon allemaal bij Mieke Zagt, een pro-Palestina-activiste. Zij klaagde op Twitter over de wijn, die naar haar mening niet verkocht zou mogen worden omdat deze afkomstig is uit een illegaal bezet gebied. ‘U verkoopt Efrat-wijn uit de Judean Hills, origine Israël. Klopt dat wel?’ twittert ze. ‘Zowel Efrat als de Judean Hills liggen in bezit Palestijns gebied. Efrat is een illegale Israëlische kolonie. Kunt u de bestemming controleren? Niet weer hè?’

HEMA reageert

Volgens HEMA zijn de druiven wel degelijk afkomstig uit Israëlisch grondgebied. De keten lijkt niet van plan de wijn uit het assortiment te halen.

Boycot mislukt

Twitteraars zagen Mieke’s bericht niet als aanleiding om de wijn te boycotten. Nee, zij raakten juist enorm nieuwsgierig naar het product. Dat heeft ertoe geleid dat de wijn inmiddels in verschillende filialen uitverkocht is.

Op Twitter laten veel mensen weten dat ze de wijn in huis hebben. De hashtag #tipvanmieke is zelfs trending.

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief.

 

 

Jessica heeft een zwak voor (salsa)dansen, gekke taalfeitjes en de Spaanse cultuur. Voor VIVA schrijft ze over human interest, entertainment, reizen, liefde, seks, eten en al het andere wat haar bezighoudt.