Met deze 3 overheerlijke recepten is succes gegarandeerd

succes-recepten

Geen zin in gedoe, wel in lekker eten mét wow-effect? Dan zit je goed met deze recepten.

Romige viscurry

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 30 minuten

  • 400 g rijst
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 2 el zonnebloemolie
  • 100 g gele currypasta
  • 400 g sperziebonen
  • 300 g tomatenblokjes
  • 200 ml kokosmelk
  • 400 g kabeljauwfilet
  • 2 el fijngesneden koriander

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de uien en de knoflook fijn. Verhit de zonnebloemolie in een hapjespan en fruit de ui, knoflook en currypasta 2 tot 3 minuten op laag vuur. Snijd ondertussen de sperziebonen in stukken. Voeg de sperziebonen, tomatenblokjes en de kokosmelk toe, breng aan de kook en laat 4 tot 5 minuten doorkoken.

Doe de deksel op de pan en laat op laag vuur 6 tot 8 minuten stoven. Snijd de vis in grove stukken en voeg toe aan de curry. Roer door en laat 5 tot 6 minuten garen met de deksel op de pan. Verdeel de rijst over vier borden en schep de curry erover. Garneer met wat fijngesneden koriander.

Kip tajine met bloemkool

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 40 minuten

  • 2 el olijfolie
  • 4 kippenbouten
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 tenen knoflook, fijngesneden
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl ras el hanout
  • ½ tl harissakruiden
  • 2 el fijngesneden koriander
  • 2 el fijngesneden peterselie
  • 1 tl gemberpoeder
  • 200 ml warm water
  • 1 bloemkool
  • handvol groene olijven
  • fijngesneden peterselie voor garnering

Verhit de olijfolie in een tajine op halfhoog vuur. Leg de kippenbouten in de tajine en voeg ui, knoflook, 1 tl zout, kurkuma, gemberpoeder, ras el hanout, harissakruiden, koriander en peterselie toe. Roer voorzichtig door en laat 4 tot 5 minuten staan op het vuur met de deksel op de tajine. Giet het warme water erbij via de zijkant van de tajine. Kook 13 tot 15 minuten met de deksel op de tajine. Open zo nu en dan en schep de kip voorzichtig om. Breng in een aparte pan licht gezouten water aan de kook.

Snijd de bloemkool in roosjes, kook de bloemkool half gaar en giet het water af. Open de tajine, schep even om en leg de bloemkoolroosjes erbovenop. Schep met een lepel wat saus over de bloemkool. Voeg de groene olijven toe en sluit de tajine nog eens 6 tot 8 minuten. Wanneer de bloemkool gaar is, zet je het vuur laag en laat je de tajine nog 3 tot 2 minuten sudderen. Garneer met fijngesneden peterselie en serveer met warm brood.

Pastaschelpen met ricotta

Voor 4 personen

Bereidingstijd: 40 minuten

  • 500 g grote pastaschelpen
  • 1 el olijfolie
  • 450 g ricotta
  • 300 g geraspte mozzarella
  • 100 g Parmezaanse kaas
  • 1 ei
  • 1 teen knoflook, geperst
  • 4 el fijngehakte peterselie + wat extra voor garnering
  • 4 el fijngehakte basilicum
  • ½ tl gedroogde oregano
  • ½ tl chilivlokken
  • 300 g tomatensaus

Kook de pastaschelpen net niet gaar en giet het water af. Giet de olijfolie erbij en hussel de pastaschelpen goed door. Zet opzij. Verwarm de oven voor op 250 ºC. Meng in een ruime kom de ricotta, 200 g mozzarella, Parmezaanse kaas, ei, knoflook, 2 el peterselie, 2 el basilicum, oregano, chilivlokken, ½ tl zout en ½ tl zwarte peper.

Verdeel de helft van de pastasaus over de bodem van een ovenschaal. Schep in elke pastaschelp ongeveer 1 eetlepel van het ricottamengsel. Leg de pastaschelpen op de tomatensaus in de schaal. Verdeel de overige pastasaus over de pastaschelpen en bestrooi met de overgebleven peterselie, basilicum en geraspte mozzarella. Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de schaal 20 tot 25 minuten in de oven.

Verwijder de aluminiumfolie en bak nog eens 8 tot 10 minuten of tot de kaas goudbruin van kleur is. Garneer de pastaschelpen met wat fijngehakte peterselie.

Kan niet missen

Op haar razend populaire foodblog laat Fatima El Irari elke dag zien dat echt iedereen kan koken. Ook in haar tweede kookboek Uit de keuken van Fatima – elke dag anders zet ze deze lijn door. Haar veelzijdige recepten van Marokkaanse classics en moderne favorieten zijn én lekker én onmogelijk om te laten mislukken. 

€ 20,99 Fontaine Uitgevers

Op de hoogte blijven van onze leukste artikelen en winacties? Schrijf je in voor de VIVA-nieuwsbrief

Productie Michelle Wolfkamp | Tekst Fatima El Irari | Foto’s Sabine Koning